Εγκρίθηκε από το FDA / USA με άδεια επείγουσας χρήσης ένα μίγμα μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης (tixagevimab συν cilgavimab). Είναι για πρόληψη συμπτωματικής Covid-19 σε άτομα 12 ετών και άνω. Βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο νόσησης κατά 77%.
Healio / 08-12-2021
Καλημέρα κ.Καβαλιώτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αφορμή αυτό το ευχάριστο νέο θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:η πολύ συχνή επισήμανση στα φάρμακα «να χορηγείται άνω των 12 ετών»,προϋποθέτει ότι τα παιδιά άνω των 12 ετών συνήθως έχουν ένα ελάχιστο σ.β. 40 κιλών;Τι γίνεται με τα πιο μικρόσωμα παιδιά που στα 12 τους δεν έχουν φτάσει τα 40 κιλά;Τους χορηγούμε ό,τι προορίζεται για 12 ετών και άνω;
Το ερώτημα δεν αφορά ουσιαστικά τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναφέρετε(αν και θεωρητικά θα μπορούσε).Κυρίως προκύπτει από τη διαφορετική ποσότητα του εμβολίου Covid σε παιδιά κάτω των 12 (1/3 δόσης) και 12 ετών και πάνω(δόση ενηλίκου).Τα παιδικά εμβόλια δεν αλλάζουν σε δόση στα βρέφη και στα παιδιά-παρά τις διαφορές που έχουν στο βάρος τους αλλά και στην ανοσολογική τους απάντηση.
Εδώ όμως ένα παιδί 12 ετών παρά μία μέρα θα πάρει 1/3 της δόσης ενώ ένα παιδί 12 και μία μέρα θα πάρει ολόκληρη.Διάβασα μάλιστα ότι αν ένα παιδί συμπληρώσει τα 12 έτη μεταξύ των δύο δόσεων θα πάρει στην πρώτη χορήγηση τη μειωμένη δόση και στη δεύτερη την πλήρη.
Αυτό πώς το εξηγείτε με την εμπειρία σας στα εμβόλια;Έχει λογική;Να σημειώσω απλώς ότι έχω ρωτήσει πολλούς παιδιάτρους.Η πρώτη απάντηση είναι πως «τα εμβόλια δεν σχετίζονται ποτέ με το σωματικό βάρος».Μα ακριβώς.Γιατί σ αυτό λοιπόν το εμβόλιο κρίθηκε απαραίτητη η μείωση της δόσης στα παιδιά που είναι 5-11 ετών;Κι αν είναι θέμα διαφορετικής ανοσολογικής απάντησης να το καταλάβω για ένα παιδί 5 ετών κι έναν έφηβο 17 ετών.Αλλά πόση διαφορά μπορεί να υπάρχει μεταξύ δύο παιδιών 11,5 και 12 ετών;ή μεταξύ τριών εβδομάδων στο ίδιο παιδί; (ακόμα λιγότερο κατανοητό αυτό).
Τελικά μπορεί αυτό να είναι επικίνδυνο;αναρωτιέμαι...
Ευχαριστώ πολύ
Σόνια Χριστοφορίδου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚα Χριστοφορίδου,
Σωστά σας είπαν οι παιδίατροι. Τα εμβόλια δεν έχουν σχέση με το βάρος σώματος και την ηλικία. Ίδια είναι παντού. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις για τις οποίες κυκλοφορούν εμβόλια με διαφορετική ποσότητα αντιγόνων. Η εξαίρεση έχει να κάνει κατ εξοχήν με την κατάσταση του ανοσιακού συστήματος λόγω κάποιων παθήσεων ή λόγω μεγάλης ηλικίας.
Το γιατί το εμβόλιο του κορωνοϊού έχει μικρότερη δόση στα παιδιά ερμηνεύεται (αν ερμηνεύεται) από αυτό που λέει η εταιρεία. Δοκίμασαν διάφορα δοσολογικά σχήματα και είδαν ότι με ένα από αυτά έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Είπαν επίσης ότι η δοσολογική διαφορά έχει σκοπό τη μείωση των ανεπιθυμήτων ενεργειών. Το αν αυτό θα συμβεί δεν το γνωρίζουμε φυσικά ακόμη. Τώρα στις διπλανές μεταβατικές ηλικίες αυτό που λέτε με τη διαφορά λίγων ημερών, αναγκαστικά θα συμβαίνει. Στην πράξη θα δούμε πως θα εξελιχθεί η ιστορία.
Σας ευχαριστώ.
ΔιαγραφήΣόνια Χριστοφορίδου