Μια νέα μελέτη (προδημοσίευση) από το πανεπιστήμιο Columbia / USA τονίζει ότι η μετάλλαξη omicron του κορωνοϊού είναι έντονα ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται. Μάλιστα και η αναμνηστική δόση του εμβολίου προσφέρει μέτρια προστασία. Παρόλα αυτά οι συγγραφείς συνιστούν τη χρήση και του εμβολίου και της τρίτης δόσης. Να σημειωθεί ότι στη μελέτη τονίζεται πως και η φυσική ανοσία δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
bioRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2021.12.14.472719
Βλέποντας την ανάρτηση αυτή καθώς και την προηγουμενη, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά ευρήματα. Επιπλέον προκύπτει η απορία, για το πότε πρόλαβαν να βγάλουν συμπεράσματα για μια τόσο νέα μετάλλαξη.
Σύμφωνα με το σκεπτικό παιδιάτρου, τα παλιά αυτοκίνητα χρειαζόντουσαν πολλά χιλιόμετρα για να στρώσει η μηχανή. Σήμερα βγαίνουν στρωμένα. Έτσι και τα εμβόλια για την Covid-19. Στρωμένα έρχονται από το εργοστάσιο, λέει ο συνάδελφος παιδίατρος (μην το αμφισβητήσει κανείς, το είπε στην τηλεόραση). Mήπως και οι μελέτες δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να επιβεβαιώσουν κάποια στοιχεία; Είναι fast track.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Πού είναι η σοφία που χάσαμε μέσα στη γνώση; Πού είναι η γνώση που χάσαμε μέσα στην πληροφόρηση;» (T.S.Eliot)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣόνια Χριστοφορίδου
Το ΕΚΠΑ διοργάνωσε χτες webinar το οποίο παρακολουθήσαν 400 άτομα περίπου. Σε αυτό μίλησαν διάφοροι γνωστοί (Τσιοδρας, Συψας, Παυλάκης κλπ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ενδιαφέρον σημείο είναι η τοποθέτηση του Παυλάκη. Ενημέρωσε ότι φαίνεται ότι η φυσική λοίμωξη παρέχει προστασία 6-12 μήνες ενώ ο εμβολιασμός με τα συγκεκριμένα εμβόλια 6-8 μήνες! Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη φορά σε σχετικά δημόσιο χώρο στην Ελλάδα, που γίνεται η παραδοχή ότι ο εμβολιασμός υστερεί της φυσικής λοίμωξης. Ειδικά με ένα εμβόλιο πειραματικό στην ουσία. Όπως έχω σημειώσει και σε παλιότερη τοποθέτηση στο Blog σας, ήδη από πέρσι το καλοκαίρι στο Ισραήλ είχε επισημανθεί η υπεροχή της φυσικής λοίμωξης συγκριτικά με τον εμβολιασμό αναφορικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης.
Γιώργος Τζωρτζακάκης