Tώρα τον Μάρτιο δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Pediatrics μια μελέτη για τον εμβολιασμό κατά κορωνοϊού σε παιδιά 5-11 ετών από τον Καναδά. Στόχος ήταν να ελέγξουν το μεσοδιάστημα των δόσεων. Οι δόσεις είχαν χορηγηθεί με μεσοδιάστημα 21 ημερών ή 28 ημερών. Είδαν λοιπόν οι Καναδοί τα εξής:
-το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα δόσεων οδηγούσε σε πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα από ότι το μικρότερο.
-τα παιδιά γενικώς (εμβολιασμένα και μη) είχαν πολύ ήπια νόσηση και η ανάγκη για νοσηλεία ήταν πολύ μικρή.
-η όποια αποτελεσματικότητα του εμβολίου διαρκούσε 4 περίπου μήνες. Στη συνέχεια εξασθενούσε σημαντικά και στις δύο ομάδες (μικρό ή μεγαλύτερο μεσοδιάστημα).
Pediatrics e2022059513, doi.org/10.1542/peds.2022-059513
Σημείωση
Η μελέτη αυτή λογικά δεν είχε νόημα. Τα αποτελέσματα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν υπαρκτές γνώσεις.
-Η λοίμωξη από κορωνοϊό σίγουρα είναι ήπια στα παιδιά. Σίγουρα οδηγεί σπάνια σε νοσοκομείο. Και σπάνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καταστάσεις.
-Η προστασία του εμβολίου εξασθενεί ταχύτατα. Εμβολιάζουμε λοιπόν παιδιά για κάποιους μήνες μόνον; Και τα εκθέτουμε στον πιθανό κίνδυνο ανεπιθυμήτων ενεργειών για κάποιους λίγους μήνες προστασίας από μια ήπια λοίμωξη; Γιατί; Ας το σκεφτούν λίγο οι παιδίατροι.
-Το κυριότερο για το οποίο είχα απορία από την αρχή εμφάνισης του εμβολίου. Γιατί 21 ημέρες το μεσοδιάστημα; Σε ποιο εμβόλιο μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί τέτοιο μεσοδιάστημα; Πάγια εμβολιαστική αρχή, που δεν έχει καταργηθεί από ότι γνωρίζω, είναι ότι το γενικά συνιστώμενο μεσοδιάστημα δύο δόσεων του ιδίου εμβολίου είναι 2 μήνες με το ελάχιστα συνιστώμενο μεσοδιάστημα τον 1 μήνα (κατ άλλους 28 ημέρες). Εμβόλια χορηγούμενα σε μικρότερο μεσοδιάστημα θεωρούνται ως μη γενόμενα. Σε ειδικές μόνον περιπτώσεις και κατ΄ εξαίρεση μόνον, μπορεί σε πολυδύναμα συνδυασμένα εμβόλια να χορηγηθεί μία δόση λίγο νωρίτερα από το ελάχιστα συνιστώμενο διάστημα και αυτό χωρίς να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της δόσης.
-Η παραπάνω μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει την παλαιόθεν ισχύουσα πρακτική.
-Βέβαια, το μεσοδιάστημα του εμβολίου κορωνοϊού συστήθηκε από την παρασκευάστρια εταιρεία, γι αυτό και εφαρμόστηκε, αλλά βλέπουμε ότι στην πράξη το ανοσιακό σύστημα λειτούργησε όπως αυτό γνωρίζει καλύτερα.
-Κανόνας που πρέπει να θυμούνται όσοι χορηγούν εμβόλια (για όλα τα εμβόλια): Η βράχυνση του μεσοδιαστήματος δεν επιτρέπεται διότι μπορεί να οδηγήσει σε μη καλή αντισωματική απάντηση. Η επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος των δόσεων οδηγεί σε καλύτερη ανοσιακή απάντηση. Πρακτικά δηλαδή: δεν πρέπει να μειώνουμε το μεσοδιάστημα κάτω από το ελάχιστα επιτρεπόμενο όριο. Δεν φοβόμαστε όμως αν η επόμενη δόση καθυστερήσει (όσο κι αν καθυστερήσει). Δεν βλάπτει αυτό και συνήθως ωφελεί (αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε τις δόσεις). Το πιο βολικό διάστημα είναι το δίμηνο.