Δόθηκε εχθές το βραβείο Νοbel Ιατρικής ή Φυσιολογίας (σύμφωνα με την ανακοίνωση), σε δύο επιστήμονες, τους Κ. Karikó και D. Weissman, για τις πολυετείς έρευνες τους πάνω στο mRNA και οι οποίες έρευνες βοήθησαν τελικά στην παρασκευή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Σήμερα πρωί-πρωί άρχισαν πολλοί υποστηρικτές του εμβολίου να ομιλούν ενθουσιασμένοι και δικαιωμένοι για το εμβόλιο. Νόμπελ πήραν οι άνθρωποι για το εμβόλιο, άρα σωστό το εμβόλιο. Ας δούμε λίγο πιο καθαρά τα πράγματα.
Οι μελέτες για την εφαρμογή της τεχνολογίας mRNA έχουν αρχίσει εδώ και 50 χρόνια περίπου. Βασικά οι αρχικές μελέτες είχαν στόχο τα εμβόλια που θα ήσαν θεραπευτικά για τον καρκίνο. Οι παραπάνω επιστήμονες είχαν αρχίσει να μελετούν το θέμα τη δεκαετία του 1990. Τα πρώτα τους αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το 2005. Αυτοί συνέχισαν. Με απλά λόγια διαπίστωσαν ότι mRNA από θηλαστικά ή τεχνητό mRNA , είχαν διαφορετικά αποτελέσματα όταν ερχόταν σε επαφή με ανθρώπεια κύτταρα και μάλιστα προκαλούσε έντονη φλεγμονώδη αντίδραση με βλαπτικά αποτελέσματα. Μετά συνεχείς μελέτες τροποποίησαν μια βάση νουκλεοσίδης και είδαν ότι αυτό έλυνε το πρόβλημα της σοβαρής φλεγμονώδους αντίδρασης. Άρα θα μπορούσε να γίνει πιο αποδεκτό κάτι που θα μεταφερόταν μέσω του mRNA αλλά και το ίδιο το mRNA. Η τεχνικη αυτή διαδικασία (που περιγράφηκε εδώ πολύ απλοποιημένα) υιοθετήθηκε από τις δυο γνωστές εταιρείες και παρασκευάσθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Άρα οι δυο ερευνητές δεν βραβεύτηκαν για το εμβόλιο. Βραβεύτηκαν για τις πολυετείς μελέτες τους οι οποίες θα έχουν εφαρμογή ασφαλώς σε πολλαπλής χρήσης σκευάσματα, προφυλακτικά ή θεραπευτικά. Ένα από αυτά ήταν το εμβόλιο το οποίο παρασκεύασαν οι βιομηχανίες.
Η απονομή βραβείου για βιοχημικές και ανοσιακές μελέτες δεν αναιρεί τα όσα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου εμβολίου, δεν αναιρεί το ότι δεν προστατεύει από τη νόσηση, το ότι δεν εμποδίζει τη μετάδοση, το ότι προκαλεί πλήθος ανεπιθυμήτων ενεργειών, το ότι προκαλεί θανάτους. Καταστάσεις που έχουν γίνει πλέον αποδεκτές και από τις ρυθμιστικές αρχές διεθνώς. Και φυσικά έχει ξεσηκωθεί διεθνής κατακραυγή για τα συμβαίνοντα.
Αυτά για να βάλουμε μία τάξη στις σκέψεις.
Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλ Γκορ, Μπαράκ Ομπάμα, Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βραβείο νόμπελ ειρήνης στα χρόνια που πέρασαν, να μην πούμε και για τον Κίσσινγκερ.
Ο γνωστός ανάποδος κόσμος. Δεν νομίζω η βράβευση που αναφέρατε να έτυχε γιατρέ.
αλεξάνδρα γυμνοπούλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ μαζί σας. Ήθελα να το γράψω αλλά είπα να μην το προχωρήσω τόσο. Με την πιθανώς εσκεμμένη λοιπόν αυτή βράβευση ίσως πάνε να καλύψουν το όλο εγχείρημα και όλα τα προκύψαντα από το εμβόλιο.