Περίπου 20 χρόνια εμβόλιο και ακόμη υπάρχουν απορίες και αμφισβητήσεις, τόσο από γιατρούς όσο και, κυρίως, από μη γιατρούς.
- Ο ιός περιλαμβάνει πάνω από 100 οροτύπους (ίσως και 200).
- Ορισμένοι από αυτούς είναι υπεύθυνοι για κακοήθειες.
- Ποιες κακοήθειες; Γυναικολογικοί καρκίνοι αλλά και κακοήθειες σε άνδρες (σε μικρότερο ποσοστό) - καρκίνοι τραχήλου μήτρας, κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, πέους. Και στα δύο φύλα παρατηρούνται κονδυλώματα που δεν είναι κακοήθειες αλλά είναι πάθηση ενοχλητική και κακής αισθητικής.
- Ο ιός αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα παγκοσμίως. Ωστόσο, μεταδίδεται και χωρίς πλήρη επαφή. Αρκεί επαφή δέρμα με δέρμα. Που σημαίνει ότι το προφυλακτικό δεν προστατεύει (παρά ταύτα είναι αναγκαίο γι αυτήν και για άλλες καταστάσεις).
- Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των ατόμων και δη γυναικών θα αποκτήσει κάποιον ή κάποιους τύπους του ιού στη διάρκεια της ζωής τους.
- Στην πλειονότητα επίσης, τα άτομα είναι ασυμπτωματικά πλην όμως μπορεί να μεταδίδουν.
- Στο 90% περίπου των περιπτώσεων ο ιός αυτοκαθαίρεται.
- Σε μικρό ποσοστό παραμένει, η κατάσταση χρονίζει και μπορεί να εξελιχθεί σε προκαρκινικές αλλοιώσεις από τις οποίες μικρό ποσοστό επίσης εξελίσσεται σε κακοήθεια.
- Ουσιαστικά το ποσοστό αυτό είναι 1% ή ίσως και λιγότερο.
- Αυτό το ποσοστό καλούμεθα να αποφύγουμε με το υπάρχον εμβόλιο.
- Το εμβόλιο είναι 9δύναμο, είναι αποτελεσματικό και γενικά ασφαλές.
- Υπάρχουν κάποιες αμφισβητήσεις για ορισμένες σοβαρής φύσεως ανεπιθύμητες ενέργειες, κάτι που είναι ακόμη υπό έρευνα. Έντονες συζητήσεις γίνονται για την πιθανότητα αυτοανόσων νοσημάτων και βέβαια υπάρχουν βεβαιωμένες διαταραχές από το νευρομυικό σύστημα ή και το καρδιακό σύστημα.
- Ίσως αυτά οδήγησαν στο ότι το εμβόλιο δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτό παρά τα 20 χρόνια κυκλοφορίας. Η εμβολιαστική κάλυψη διεθνώς κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (~40-60%), ενώ στις ΗΠΑ το 2022 ήταν η χρονιά που παρουσίασε στασιμότητα στη λήψη εμβολίου.
- Ένα εμβόλιο που ξεκίνησε ως προστασία για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επεκτάθηκε σε άλλους καρκίνους, είναι πανάκριβο και άρα δυσπρόσιτο για πολλές χώρες, και το κυριότερο δεν έχει ακόμη οριστικό δοσολογικό και ηλικιακό σχήμα καθώς και διαυγή εικόνα επιθυμητών και ανεπιθυμήτων ενεργειών. Δεν παύει βέβαια να είναι ένα εμβόλιο που προστατεύει, όσο προστατεύει.
- Το εμβόλιο χορηγείται σε μικρή ηλικία. Καλύτερα κάτω των 15 ετών. Όσο μικρότερο το άτομο τόσο καλύτερη αντισωματική απάντηση έχει στο συγκεκριμένο εμβόλιο. Δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών αν και ο ΠΟΥ και άλλες Αρχές έχουν δεχθεί ότι μία δόση είναι εξίσου αποτελεσματική και διαρκείας.
- Η διάρκεια προστασίας θεωρείται μακρά αλλά ουσιαστικά είναι ακόμη άγνωστη.
- Ποιοι λαμβάνουν το εμβόλιο; Κρίσιμη ερώτηση πολλών. Διαφωνούν και γιατροί. Πάγια εμβολιαστική πρακτική είναι ότι εμβόλιο που χορηγείται μόνο σε επιμέρους ομάδες δεν πετυχαίνει τον στόχο του. Ή αποδεχόμαστε λοιπόν το εμβόλιο και το χορηγούμε σε όλη την ομάδα στόχο, κορίτσια και αγόρια δηλ., ή δεν το αποδεχόμαστε και δεν το χορηγούμε πουθενά. Το να λέμε μόνο κορίτσια ή μόνο αγόρια είναι σαν να παίζουμε. Ελάχιστα μπορούμε να κερδίσουμε με τη μονομερή χορήγηση.
- Πέραν του εμβολίου με το οποίο προφυλάσσουμε επαναλαμβάνω, ένα πολύ μικρό ποσοστό πληθυσμού (περί το 1%, από σοβαρή όμως πάθηση) ας μην ξεχνούμε και τους άλλους τρόπους προφύλαξης που ΔΕΝ καταργήθηκαν με την ύπαρξη του εμβολίου: τακτικός έλεγχος γυναικών (κλινικός και εργαστηριακός), μονογαμικές σχέσεις ή όσο το δυνατόν λιγότεροι σύντροφοι, χρήση προφυλακτικού, αποφυγή καπνίσματος (ο κυριότερος μεμονωμένος παράγοντας κινδύνου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το γράφω εδώ και χρόνια στην πλαϊνή μπάρα. Όμως θα απαντήσω σε μια ανώνυμη ερώτηση που συντηρεί έναν μύθο αρκετά διαδεδομένο. Αν ο ερωτών είναι απλός πολίτης (μη γιατρός δηλ.) δικαιολογείται να μην γνωρίζει το θέμα και να επαναλαμβάνει κάτι που άκουσε κάπου. Αν όμως είναι γιατρός τότε έχει πλήρη άγνοια του θέματος, κάτι που δεν δικαιολογείται για γιατρό. Η ερώτηση είναι καίρια γιατί στριφογυρίζει σε πολύ κόσμο.
Η ανάρτηση μου θεωρώ ότι είναι σαφής. Τα περισσότερα άτομα είναι ασυμπτωματικά και όμως μεταδίδουν.
Όταν λέμε ότι τα αγόρια δεν νοσούν τι εννοούμε; Δεν βγάζουν κονδυλώματα; Δεν παθαίνουν κακοήθειες; Αυτά δεν είναι νόσηση;
Οι γυναίκες που θεωρητικά νοσούν και άρα μεταδίδουν (κατά τον ερωτώντα), από τι νοσούν; Τι συμπτώματα έχουν; Κα αυτές κονδυλώματα παρουσιάζουν και καρκίνους εμφανίζουν.
Οι καρκίνοι πως αναπτύσσονται; Χρειάζεται να έχει προσλάβει τον ιό το άτομο , να μεταπέσει σε χρονιότητα και μετά πολλά χρόνια να εμφανιστεί ο καρκίνος. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν νοσεί ο άρρωστος; Νοσεί και μάλιστα χωρίς εμφανή συμπτώματα. Όταν εκδηλωθεί ο καρκίνος θα έχουν περάσει πολλά χρόνια.
Η έννοια φορέας που χρησιμοποιεί ο ερωτών, δεν καταλαβαίνω τι διαφορετικό έχει από την έννοια φορέας στις γυναίκες. Βέβαια αυτό το έχω ακούσει και από γιατρό και λυπάμαι αλλά δηλώνει άγνοια.
Στην ανάρτηση γράφω και κάτι άλλο τελείως ξεκάθαρο: εμβόλιο που χορηγείται μόνο σε επιμέρους ομάδες δεν πετυχαίνει τον στόχο του. Ή αποδεχόμαστε λοιπόν το εμβόλιο και το χορηγούμε σε όλη την ομάδα στόχο, κορίτσια και αγόρια δηλ., ή δεν το αποδεχόμαστε και δεν το χορηγούμε πουθενά.
Εγώ στην ανάρτηση δεν δίνω κατεύθυνση εμβολιασμού ή μη. Απλά λέω την επίσημη άποψη, ότι το πρόγραμμα λέει αυτό. Το δέχεσαι, κάνεις το εμβόλιο και στους δυο. Το αμφισβητείς, δεν χορηγείς το εμβόλιο και στους δυο.
Η παρατήρηση ότι δεν υπάρχει διαγνωστικό μέσο για τα αγόρια είναι άσχετο με τους εμβολιασμούς. Ίσως είναι και ένας λόγος παραπάνω για να τα εμβολιάσεις μιας και δεν έχεις τρόπο να τα παρακολουθείς.
Υποθέτω ότι γίνομαι κατανοητός. Αν και τώρα όχι, δεν ξέρω πόσο πιο απλά να τα γράψω. Η απάντηση γράφτηκε κυρίως για γιατρούς που υποστηρίζουν την υπόθεση της μη νόσησης και του μη εμβολιασμού των αγοριών.
Ευχαριστούμε γιατρέ για αυτό το άρθρο. Είναι αναλυτικό και στο μεγαλύτερο μέρος του κατανοητό κι από μη επιστήμονες της υγείας.
ΑπάντησηΔιαγραφή