Μαρτίου 08, 2024

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ

Τα κρούσματα μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Πάτρα, θορύβησαν το κοινό. Είναι όντως περίεργο τρία κρούσματα σε έναν ευρύτερο χώρο, σε χρόνια που το νόσημα είναι γενικώς σπάνιο. Και ακόμη πιο περίεργο είναι ότι δεν βρήκαν ακόμη το παθογόνο αλλά με βάση παράπλευρες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ  πρέπει να είναι μηνιγγιτιδόκοκκος Β. Πάντως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία προς το παρόν από το κοινό. 

Σε περιπτώσεις μηνιγγίτιδας μπορεί να δοθεί χημειοπροφύλαξη στο περιβάλλον (αφορά μηνιγγιτιδόκοκκο και αιμόφιλο που τώρα είναι σε μεγάλη ύφεση). Η στρατηγική προφύλαξης πρέπει να αρχίσει εντός 24 ωρών από την επαφή και εφόσον φυσικά  έχει απομονωθεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός. 

Εφαρμόζεται: 

  • Σε άτομα με στενή επαφή με τον ασθενή επί 5 ώρες και πλέον τις προηγούμενες 7 ημέρες από έναρξη της νόσου, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης. Ως στενή επαφή θεωρούνται: άτομα οικογένειας πάσχοντα, άτομα που κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τον ασθενή (π.χ., φοιτητές, στρατιώτες), άτομα που ήρθαν σε άμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού του ασθενούς, άτομα που ταξίδεψαν με τον ασθενή στο ίδιο αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο για πάνω από 8 ώρες.   
  • Στον ασθενή κατά την έξοδο του αν δεν έχει λάβει για θεραπεία κεφτριαξόνη.
  • Σε βρεφονηπιακό σταθμό, λαμβάνουν προφύλαξη τα άτομα που είχαν επαφή τις τελευταίες 7 ημέρες από την εκδήλωση του κρούσματος.
  • Σε εμφάνιση κρούσματος σε Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο κλπ., χημειοπροφύλαξη χορηγείται μόνο στα παιδιά που είχαν στενή επαφή με τον ασθενή (π.χ. στενοί φίλοι και εκτός σχολείου, παιδιά που κάθονται στο ίδιο θρανίο) και όχι όλη η τάξη.
  • Συμμαθητές στο σχολείο, δάσκαλοι/καθηγητές και προσωπικό δεν χρειάζονται προφύλαξη, εκτός και αν είχαν επαφή με τον ασθενή και εκτός σχολείου (οικογενειακές σχέσεις) και μοιραζόντουσαν διάφορα αντικείμενα.
  • Προφύλαξη των πάντων είναι δείγμα ιατρικού φόβου ή ψευδούς ανάγκης για νομική κάλυψη.
Η  χημειοπροφύλαξη γίνεται με χορήγηση κιπροφλοξασίνης, ή ριφαμπικίνης, ή κεφτριαξόνης (ειδικές περιπτώσεις). 

Ciprofloxacin
ενήλικες και παιδιά>12 ετών      500 mg po  άπαξ
παιδιά 5-12 ετών                         250 mg po  άπαξ
παιδιά < 5 ετών   >4 kg                125 mg po άπαξ
                            < 4 kg                30 mg/kg po άπαξ

Rifampicin
ενήλικες και παιδιά >12 ετών      600 mg x2 x2 ημέρες
παιδιά 1-11 ετών                           10 mg/kg  x2 x2 ημέρες 
βρέφη (< 12 μηνών)                        5 mg/kg x2 x2 ημέρες

Σημείωση

- Οι μαθητές/φοιτητές θα πρέπει να διδάσκονται να πλένουν τα χέρια τους καλά, να μην μοιράζονται φαγητά, ή ο,τιδήποτε μπορεί να μολύνεται με σάλιο, να καλύπτουν με μαντήλι το στόμα τους όταν βήχουν ή να βήχουν στον αγκώνα τους. 

- Αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής 

- Απολύμανση του σχολείου δεν απαιτείται, ούτε διακοπή μαθημάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου