Αυγούστου 08, 2024

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ;

 Ο γνωστός και μη εξαιρετέος εθνικός πνευμονολόγος ξύπνησε από τη θερινή ραστώνη και μας έστειλε νέες οδηγίες εμβολιασμού. 

Εμβόλιο κορωνοϊού ανά 6μηνο! 

Μήπως ανά τρίμηνο καλύτερα; (πιο ριζοσπαστικός εγώ). 

Τι ξεχνάει ο κύριος πνευμονολόγος και κλασικός προωθητής του εμβολίου: 

- η θερινή έξαρση του ιού συνέβη φέτος και δεν γνωρίζουμε αν θα ξανασυμβεί

- τα εμβόλια δεν χορηγούνται ανάλογα με τα κέφια των ιών, αλλά ανάλογα με την ικανότητα τους να προστατεύουν και το πόσο διάστημα προστατεύουν 

- αυτή η συχνότητα αναμνηστικού εμβολιασμού, δεν έχει ξανασυμβεί, εκτός ορισμένων περιπτώσεων γρίπης όπου ο λήπτης είχε εμβολιασθεί πολύ ενωρίς αλλά παρέμενε ως υψηλού κινδύνου στο τέλος της περιόδου γρίπης.

- ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς καθ ομολογίαν και του κυρίου πνευμονολόγου. Αυτό άραγε σημαίνει νέο εμβόλιο σε κάθε νέα μεταλλαγή;

- το εμβόλιο δεν προστατεύει από νόσηση ούτε από μετάδοση. Προς τι η συνεχής χορήγηση του;

- η συνεχής διέγερση του ανοσιακού συστήματος δεν εγκυμονεί κινδύνους κατά τον κύριο καθηγητή. Μήπως πρέπει να διαβάσει λίγο παραπάνω; Ιατρική εννοώ.

Την ίδια πρόταση άκουσα ότι έκανε και έτερος προωθητής του εμβολίου (φαίνεται οι οδηγίες για το τι θα πουν μοιράστηκαν ταυτόχρονα στους βασικούς διαφημιστές) ο επίσης γνωστός τηλεαστέρας και υπεύθυνος ΜΕΘ στη Β. Ελλαδα. Εξίσου ειδήμων επί των εμβολίων και εξειδικευμένος στην ιατρική τρομοκρατία.

Ας δούμε όμως τα δεδομένα: 

  • Η εποχικότητα του κορωνοϊού δεν είναι ούτε σαφής ούτε τεκμηριωμένη
  • Η ανοσία από το εμβόλιο διαρκεί το πολύ 6 μήνες (παραδοχή εταιρειών και ρυθμιστικών αρχών), αλλά η διάρκεια παραμένει γενικώς ασαφής με τάση προς τα κάτω.
  • Σε πρόσφατη μελέτη (Nat Commun 2024, 15, 1883 https://doi.org/10.1038/s41467-024-45549-9) διαπιστώθηκε ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να μειώσει κάπως τη σοβαρή νόσηση. Δηλ. υπολογίσθηκε συχνότητα νόσησης άνευ εμβολίου, 1.400 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Χορήγηση μιας δόσης ανά έτος θα μείωνε τις νοσήσεις κατά 200 περίπου (1.200/100.000).  Με μια ακομη δόση (δηλ. ανά 6μηνο εμβολιασμός) θα μπορούσαν να μειωθούν οι νοσήσεις σε 1.000 ανά 100.000 πληθυσμού.
  •  Οι παρατηρήσεις αυτές όμως έγιναν με μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης και αφορούσαν πληθυσμό 75 ετών και άνω. Η επίπτωση του εμβολίου σε νεότερης ηλικίας πληθυσμό και δη υγιή κατά τα άλλα, ήταν ελάχιστη. Θα μπορούσαν να προληφθούν μόλις 14 νοσήσεις (από τις υπολογιζόμενες 1400).
  • Μιλάμε (και μιλάνε) πάντα για αναμνηστικές δόσεις σε ήδη εμβολιασμένους . Η δοσολογία σε ανεμβολίαστους είναι διαφορετική.
  • Υπάρχουν ήδη μερικές επίσημες οδηγίες (πχ. Καναδάς) για δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά σε συγκεκριμένες ομάδες μόνο (υπερήλικες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα πάσης ηλικίας).
  • Υπάρχει παραδοχή των ρυθμιστικών αρχών μεγάλων κρατών ότι η αποδοχή της μιας αναμνηστικής δόσης είναι πολύ μικρή (11-24%). Ας φανταστούμε τη δεύτερη.
  • Υπάρχει παραδοχή ότι η ενσωμάτωση δεύτερης δόσης εντός έτους για γενική χρήση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και πιθανόν ασύμφορη οικονομικά.
  • Στη βιβλιογραφία υπάρχει συνεχής καταγραφή νέων ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου και επιβεβαίωση παλαιότερων παρενεργειών.
Με βάση όλα τα παραπάνω δικαιολογείται η χορήγηση δύο δόσεων στο ίδιο έτος, ενός εμβολίου όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικού και καθόλου αθώου;

Φυσικά και ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου