Αγόρι 14 μηνών με χρόνιο ατοπικό έκζεμα. Επίσης ιστορικό αλλεργίας στο αυγό. Δερματικό τεστ θετικό για αλλεργία στο αυγό. Θα χορηγηθεί MMR;
ΝΑΙ. Καλά τεκμηριωμένες μελέτες με παιδιά που είχαν σοβαρή αλλεργία έδειξαν ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να λάβουν με ασφάλεια το MMR. Άρα δεν απαιτείται απευαισθητοποίηση και δεν χρειάζεται καθυστέρηση στη χορήγηση του εμβολίου. Το MMR δεν περιέχει σημαντικά ποσά πρωτεϊνης αυγού. Συνεπώς τα παιδιά είναι σε πολύ χαμηλό κίνδυνο για εκδήλωση αφυλακτικής αντίδρασης μετά MMR (Red Book 2006). Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται πριν το εμβόλιο να κάνουν δερματικό τεστ αλλεργίας. Εξάλλου το τεστ αυτό δεν είναι προγνωστικό και ενδεικτικό. Άτομα αλλεργικά στο κοτόπουλο, επίσης δεν έχουν φόβο στο να κάνουν το εμβόλιο.
Άτομα με σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση του MMR θα πρέπει να ελεγχθούν για αντισώματα. Αν είναι άνοσα δεν χρειάζεται δεύτερη δόση. Αν δεν ανοσοποιήθηκαν, τότε η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο όπου θα υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης πιθανής δεύτερης αντίδρασης. Σε νοσοκομείο επίσης, πρέπει να γίνεται το ΜΜR σε άτομα με αλλεργία στη νεομυκίνη ή στη γελατίνη που περιέχει το εμβόλιο.
Αντίθετα, για το εμβόλιο της γρίπης οι συστάσεις είναι διαφορετικές (λόγω διαφορετικού τρόπου παρασκευής του εμβολίου). Παιδιά με προηγούμενη αντίδραση σε κοτόπουλο ή αυγό μπορεί, σπάνια, να εμφανίσουν αφυλακτική αντίδραση στο αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης. Συνεπώς το εμβόλιο αντενδείκνυται σε τέτοια παιδιά. Εναλλακτικά, στα παιδιά αυτά εφαρμόζεται η χημειοπροφύλαξη (Redbook 2006).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου