Φεβρουαρίου 10, 2007

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ;;

Σε πρόσφατη ιατρική συγκέντρωση και συζήτηση για εμβολιασμούς, διατυπώθηκε η εξής απορία: επειδή δεν υπάρχουν πλέον κρούσματα μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο C, αν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τις δύο δόσεις του αντίστοιχου εμβολίου στη βρεφική ηλικία αλλά να χορηγούμε μόνο τη μία δόση σε ηλικία πάνω των 15 μηνών.

Η απάντηση μας; Είναι λάθος αυτή η τακτική. Όντως ορισμένα εμβόλια ανάλογα με την ηλικία που γίνονται χρειάζονται συγκεκριμένες δόσεις. Αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει πχ το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου και χορηγηθεί σε ηλικία πάνω των 2 χρόνων τότε θα δοθεί σε μία δόση. Εσκεμμένη όμως καθυστέρηση αποτελεί σφάλμα. Με το σκεπτικό αυτό αφού δεν υπάρχει πλέον πχ διφθερίτιδα θα έπρεπε να διακόψουμε ή να μειώσουμε τον σχετικό εμβολιασμό. Προ πολλών ετών σε χώρα της Ευρώπης θεωρήθηκε ότι το εμβόλιο του κοκκύτη ήταν υπεύθυνο για εγκεφαλοπάθεια. Διακόπηκε λοιπόν από το κράτος ο εμβολιασμός και σε λίγα χρόνια ξέσπασε μεγάλη επιδημία κοκκύτη με πολλούς θανάτους. Φυσικά ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη επαναφέρθηκε επειγόντως.

Είναι γνωστό, αλλά καλό να υπενθυμισθεί και πάλι. Τα εμβόλια είναι φραγμός για μια νόσο. Αλλά για να επιτευχθεί ο φραγμός αυτός πρέπει η εμβολιαστική κάλυψη να υπερβαίνει το 95% και τα δοσολογικά σχήματα να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες και να εφαρμόζονται ενιαία από όλους. Αυτοσχεδιασμοί δεν ωφελούν.

Τέλος, εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε όλοι είναι ότι τυχόν επιπλέον δόσεις εμβολίων δεν βλάπτουν. Αντίθετα, λιγότερες δόσεις εμβολίων μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου