Δεν ξέρω αν όντως είναι τα πράγματα όπως τα λένε. Ξέρω όμως ότι τα καράβια είναι γεμάτα και εκεί (μονον) οι περισσότεροι υπακούν, φορούν μάσκες, αλλά για αποστάσεις ας μην περιμένουμε. Δύσκολο να τηρηθούν. Στα εστιατόρια και στις παραλίες τα πράγματα είναι ελεύθερα. Τα ξενοδοχεία τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες. Ίσως τους συμφέρει κιόλας. Διότι το να μην καθαρίζεις τακτικά τα δωμάτια, να μην παρέχεις κάποιες υπηρεσίες κλπ παρά μόνον αν το ζητήσει ο πελάτης, σημαίνει λιγότερους υπαλλήλους και λιγότερα έξοδα. Τα λεφτά όμως τα παίρνουν κανονικά από τον πελάτη.
Η εβδομάδα αυτή που άρχισε, η πιο δύσκολη του έτους από άποψη παραθεριστών και εορτών, ίσως αποδειχθεί και η πιο δύσκολη για τα πιθανά νέα μέτρα.
Στην Τήνο, η οποία είναι γεμάτη κυρίως λόγω Δεκαπενταύγουστου, είναι αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις. Τα τραπεζάκια δίπλα-δίπλα, ο κόσμος πολύς, οι άνθρωποι περπατούν, κολυμπούν, μπαίνουν στα μαγαζιά να ψωνίσουν. Λίγοι φορούν μάσκες στη βραχυχρόνια παραμονή σε κλειστούς χώρους. Για τους ανοικτούς δεν μιλούμε καν. Πως θα ελεγχθεί όλος αυτός ο κόσμος;
Μήπως τελικά τα μέτρα ήταν στοχευμένα ακριβώς για να εμποδισθούν οι λιτανείες και να παρεμποδισθεί το Πάσχα του Καλοκαιριού;
Τι διαφέρει ο συνωστισμός μιας λιτανείας ή μιας εκκλησίας από τον συνωστισμό στα στενά και τη βόλτα στην παραλία ενός νησιού; Και γιατί κατηγορούνται οι ιερείς για μύρια όσα (όχι ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί που φταίνε);
Γιατί οι πιστοί που πάνε να προσκυνήσουν είναι εν δυνάμει επικίνδυνοι, ενώ αυτοί που συνωθούνται (ακόμη και όρθιοι-κάτι που απαγορεύεται) στα μπαράκια και τις καφετέριες ειναι "αθώοι";
Τα κρούσματα είναι τόσα πολλά γιατί είναι όντως τόσα ή μήπως η επέκταση των ελέγχων έφερε και την (πλασματική) αύξηση των κρουσμάτων; Είναι αυτό που λέμε πάντα στην ιατρική. Γιατί αυξήθηκε η συχνότητα του τάδε νοσήματος; Μα γιατί υπάρχουν σήμερα μεγαλύτερες δυνατότητες διάγνωσης του. Πιστεύω ότι τα κρούσματα ήσαν πάντα πολλά. Δεν τα γνωρίζαμε, απλά γιατί δεν τα ανιχνεύαμε.
Ας απαγορεύσει το κράτος και οι ιατρικοί σύλλογοι στον κάθε ένα να βγαίνει στην τηλεόραση και να τρομοκρατεί τον πληθυσμό. Μερικοί το κάνουν συστηματικά. Υποθέσεις, εικασίες, προβλέψεις κλπ κλπ. Ο κόσμος θέλει μία και μόνη ενημέρωση, επίσημη και ενιαία. Δεν μπορεί επειδή τα κανάλια θέλουν ακροαματικότητα, να βγαίνει ο πάσα ένας δημοσιοσχετίστας, καθηγητής ή μη και να λέει ότι νομίζει. Ουτε εχει νόημα η καθημερινή ανακοίνωση αριθμών.
Το φιλότιμο που είπε κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός, το έχει ο Έλληνας. Και το εφαρμόζει όταν το κράτος του φέρεται σωστά. Όταν έχει το καλό παράδειγμα από την ηγεσία του, πολιτική και θρησκευτική. Όταν δεν του καταπατούν τα δικαιώματα του και τα θρησκευτικά πιστεύω του. Ξέρετε πόσοι νέοι άνθρωποι, πηγαίνουν στις εκκλησιές; Άνθρωποι που αν τους δεις εξω μπορεί να μη φανταστεις ότι θα πηγαίνουν στην εκκλησία. Κι όμως είναι καλύτεροι από τους εμφανώς και επιδεικτικώς θρησκευόμενους που σταυροκοπιούνται νυχθημερόν. Αυτοί το κάνουν για δικούς τους προσωπικούς λόγους. Και αποτελούν το σκοτεινό, θα έλεγα, κομμάτι της Εκκλησίας.
Στη Μεγαλόχαρη της Τήνου συρρέει ο κόσμος εν αναμονή της μεγάλης Γιορτής. Ας ελπίσουμε οτι ο κ. Χαρδαλιάς και οι λοιποί θα σεβαστούν τον λαό, αλλά και ότι ο κόσμος θα τηρήσει τα απλά μέτρα προστασίας.
Χέρια καθαρά. Σωστές αποστάσεις. Μάσκα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου