Σεπτεμβρίου 13, 2020

ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ;

Οι μάσκες έχουν ήδη ενταχθεί στα μέτρα παρεμπόδισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρά τις διάφορες κατά καιρούς αμφισβητήσεις. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις έχουν κάποια αξία. Στα παιδιά; Τι γίνεται; Αύριο αρχίζουν τα σχολεία. Έχει ενδιαφέρον. 

Για διαβάστε τι λέει η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία για τις μάσκες ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. 

"Συνιστάται το κάθε παιδί να έχει μαζί του στο σχολείο τουλάχιστον 2 μάσκες, την καθεμιά στη δική της ξεχωριστή θήκη (π.χ. μια απλή πλαστική σακούλα). Πριν τη χρήση της μάσκας πλένουμε καλά τα χέρια μας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό. Κρατάμε τη μάσκα από τα κορδόνια και την εφαρμόζουμε καλά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια αποφεύγουμε να πιάνουμε με τα χέρια τη μάσκα, να αποκαλύπτουμε την μύτη ή να την κατεβάζουμε προς το σαγόνι. Αποφεύγουμε να πιάνουμε τη μάσκα από την μπροστινή επιφάνεια και να την ακουμπάμε σε κοινόχρηστες επιφάνειες."

Συνειδητοποιείστε λίγο τι λέει η οδηγία. Αυτή είναι οδηγία "by the book". Οι άνθρωποι που την εντέλλουν, τη διάβασαν καλά;  Έχουν οι ίδιοι παιδιά; Δοκίμασαν να το κάνουν αυτό στην πράξη; Να μην αγγίζουν ώρες τη μάσκα, να μην την αφήνουν πάνω σε κοινόχρηστες επιφάνειες κλπ κλπ; 

Δηλ. αύριο που τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 08.00 ή όποια ώρα αρχίσουν, τα παιδιά θα κάνουν ουρές στις βρύσες, για να πλυθούν, να φορέσουν τη μάσκα και μετά να πάνε στην αίθουσα. Κι όταν βγούν στο διάλειμμα βγαίνει και η μάσκα. Κι όταν τελειώσει το διάλειμμα και πρέπει να φορέσουν τη μάσκα, πάλι η ίδια διαδικασία των χεριών μια και τα χέρια των παιδιών θα είναι λερωμένα από το παιχνίδι έξω. Πραγματικά, πάμε καλά;

 Έχουν δει οι αγαπητοί συνάδελφοι πως διαχειρίζονται οι ενήλικες τις μάσκες, εκεί έξω στην πιάτσα;  Ή μήπως κλεισμένοι στους υπολογιστές αντιγράφουν τα βιβλία και δίνουν οδηγίες χωρίς επαφή με την πραγματικότητα; 

Έχουν δει που κυκλοφορεί η μάσκα; Για ποια σακουλάκια και άλλα τινά λένε; Στα χέρια περασμένες, στο λαιμό κρεμασμένες, στο καθρεφτάκι του αυτοκινήτου αναπαυόμενες, στις τσάντες των γυναικών ριγμένες με χίλια άλλα αξεσουάρ (κραγιόν, μαντηλάκια, βαφίδια, πορτοφόλια, κλειδιά...). Μέχρι και σε τσέπες που είχαν τα λεφτά οι άνδρες και έβγαζαν από κεί τη μάσκα μη προφυλαγμένη,  είδαμε.

Και μας λένε οι ειδήμονες ότι το παιδί θα έχει το σακουλάκι, θα διπλώνει κανονικά τη μάσκα, θα την τοποθετεί μέσα, μετά θα πλένει τα χέρια για να τη ξαναβάλει κλπ. Χώρια που δεν θα ακούνε καλά το δάσκαλο που επί ώρες θα μιλά μέσα από τη μάσκα.

Μια ερώτηση: όλοι αναφέρουν μετά μεγίστης βεβαιότητας ότι για τα παιδιά οι μάσκες είναι απολύτως ασφαλείς, ακίνδυνες, εύχρηστες και άλλα πολλά. Αποδείξεις δεν βλέπω. Μελέτες που να τα στηρίζουν όλα αυτά. Κι αν υπάρχουν και δεν τις γνωρίζω εγώ, ας τις αναφέρουν για να δεχθούμε και το λάθος. Αντίθετα, υπάρχουν άρθρα π.χ. καταξιωμένου Έλληνα παιδιάτρου που μιλούν για επικινδυνότητα της μάσκας υπό ορισμένες συνθήκες. 

Και μια απορία: ο WHO δεν συνιστά μάσκα σε παιδιά κάτω των 5 χρ., σε ηλικίες 6-11 χρ. συνιστά κατά  περίπτωση και μιλά για γενική χρήση σε παιδιά 12 χρ. και άνω. Γιατί ακούμε τον WHO a la carte; Αλλού μας βολεύει, αλλού είναι αναξιόπιστος. Γιατί εδώ ακολουθούμε την Αμερικάνικη Εταιρεία Παιδιατρικής που συνιστά μάσκες από 2 χρονών και πάνω; Με ποιες τεκμηριωμένες μελέτες άραγε;

Πιστεύει κανείς ότι τα παιδιά μπορεί να διαχειριστούν σωστά και με τους κανόνες τη μάσκα; Νομίζω ότι σύντομα το μέτρο θα ατονήσει ή θα αποσυρθεί (για παιδιά μιλάμε πάντα).  

Η ιστορία διδάσκει ότι η υποχρεωτική επιβολή των οποιονδήποτε μέτρων ποτέ δεν λύνει ένα πρόβλημα. Πάντα δημιουργεί αντιδράσεις και πάντα αποτυγχάνει. 

Το να επιβάλεις είναι εύκολο. Το να πείσεις είναι δύσκολο.


3 σχόλια:

  1. Εχετε απόλυτο δίκιο σε όσα γράφετε. Σημειώνω επιπρόσθετα μερικά δεδομένα.

    Τα παιδιά υποτίθεται (με βασή τις οδηγίες του ΕΟΔΥ) πρεπει να βγάζουν τη μάσκα στο προαύλιο(και να τη βάζουν σε σακουλάκι, ας πούμε). Ομως για να την πιάσουν πρέπεινα έχουν καθαρά χέρια. Αυτό σημαίνει είτε να πλύνουν χέρια είτε να βάλουν αντισηπτικό.
    Σε ένα σχολείο με 200 και πάνω μαθητές υπάρχουν (κατά μέσο όρο) 6 βρύσες στις τουαλέτες και 3-4 στην αυλή. Αυτο σημαίνει ένα σύνολο απο 10 βρύσες. Αρα δέκα δεκάδες παιδιών αν το πάμε οργανωμένα. Ομως ο χρόνος του διαλείμματος δε φτάνει! Εχουμε διαλειμματα απο 10-20 λεπτά. Επίσης στο διαλειμμα τα παδιά θέλουν να φάνε, να παίξουν, να χαλαρώσουν κλπ. Αρα είναι πρακτικά ανέφικτο να ακολουθήσουν την οδηγία.
    Οπότε μας μένουν τα αντισηπτικά. Επειδή τα σχολεία δεν έχουν πάρει επαρκή ποσότητα από το κράτος θα πρέπει να συμβουλεύουμε τους γονείς να έχει το κάθε παιδί από ενα καθημερινα!
    Αφήνω στην άκρη τα προβλήματα που θα προκύψουν από την αλόγιστη χρήση αντισηπτικών (δερματίτιδες κλπ.)

    Γιώργος Τζωρτζακάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπαίνω στον πειρασμό να βάλω το παρακάτω βίντεο που είναι μια τηλεοπτική συνέντευξη γνωστότατου(πλέον) λοιμωξιολογου, ο οποίος απαντά(πριν μερικούς μήνες) στην ερώτηση:
    Αν οι μάσκες προστατεύουν τους υγιείς

    https://www.tvopen.gr/watch/21151/kathhghthsloimoxiologiasoimaskesdenprostateyoyntoysygieis?fbclid=IwAR14nuciKh565bjoLfBeAf_40MuW48UJs9GKd2XFSz_7QCXI0HKwHaNn1Jk


    Γιώργος Τζωρτζακάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Σωστή η ανάρτηση, σωστά τα σχόλια. Σωστές οι αντιφάσεις και οι ασυναρτησίες ενίοτε των αξιοτίμων κκ καθηγητών. Εγώ δεν είμαι γιατρός, αλλά προβλέπω ότι θα γίνει μεγάλο αλαλούμ με τις μάσκες στα παιδιά. Οι ενήλικες δεν μπορούμε, θα μπορέσουν τα παιδιά! Κι αυτές οι εταιρείες οι επιστημονικές, που στηρίζονται πια και έχουν όλες μια γραμμή; Διαφωνίες δεν υπάρχουν; Και αν υπάρχουν γιατί δεν μας τις λένε; Αν οι μάσκες θα κυκλοφορούν παντού, θα πέφτουν κάτω και θα τις ξαναφοράνε, δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουν κάτι άλλο τα παιδιά; Κάποια μόλυνση; Και μετά θα λένε ότι φταίει που δεν κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Νομίζω ότι κάποιοι μας δουλεύουν και κάποιοι πλουτίζουν.

    Ερωφίλη (iridismoi.blogspot.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή