Προσέξτε παρακαλώ τους παρακάτω αριθμούς. Είναι από τις επίσημες στατιστικές του ΕΟΔΥ.
Αποβιώσαντες από Covid-19 στη χώρα (συνολικά από την αρχή της πανδημίας)
04 - 11 - 2020 673
04 - 06 - 2021 12218
1700 % αύξηση θανάτων
Δηλ. σε μια περίοδο 7 μηνών όπου είχε επιβληθεί ολικός εγκλεισμός (lockdown ελληνιστί), όπου τα πάντα όλα είχαν κατεβάσει ρολά, όπου η κυκλοφορία απαγορευόταν, όπου εστίαση, αγορά, ταξίδια κλπ είχαν αδρανοποιηθεί, όπου η μάσκα είχε υποχρεωτικά και με τιμωρία καθιερωθεί, και όπου επί ένα πεντάμηνο και πλέον γίνονται μαζικοί εμβολιασμοί (με τεράστια διαφήμιση και έμμεση ή άμεση πίεση για εμβολιασμό),
ε λοιπόν αυτή την περίοδο είχαμε 1700 % και κάτι αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό.
Αν αυτό λέγεται επιτυχία των μέτρων, μάλλον πρέπει να πάμε πάλι σχολείο για να ξαναμάθουμε ελληνικά.
Το νούμερο είναι τρομακτικά μεγάλο για τα δεδομένα της χώρας και για την χρονική περίοδο. Κανείς δεν το συζητά. Κανείς δεν το ερμηνεύει.
Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσοι θα ήταν οι θάνατοι χωρίς τους εμβολιασμούς κατά του covid-19, αλλά αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός
Καβάλα.
Σε σύνολο πόσων θετικών στον ιό καταμετρώνται οι θάνατοι αυτοί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔ. Σαμαρά
Μπορούμε όμως να το πάρουμε και αλλιώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δε υπήρχαν όλα αυτά τα μέτρα μάλλον δε θα έμενε κολυμπηθροξυλο...
Να τα λέμε και αυτά...
ΠΑΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Θεόδωρος
Παιδιατρος
Κοζανη
Η Σουηδία (και όχι μόνο) είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση που δείχνει ότι χωρίς μέτρα σχεδόν οι θάνατοι ήταν λίγο περισσότεροι από την Ελλάδα και με μεγαλύτερη διάμεση ηλικία θανόντων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα δεν ισχύει ότι δε θα έμενε τίποτα ζωντανό χωρίς τα μέτρα. Επίσης η διάμεση ηλικία όσων διαγιγνωσκονται θετικοί είναι τρα 43 έτη αυτη τη στιγμή (στοιχεία ΕΟΔΥ)
αλλά η διάμεση ηλικία θανόντων είναι τα 78 έτη. Χωρίς να υπολογίσω πόσοι από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα
Επίσης περισσότεροι θανατοι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων παρά όταν χαλάρωναν οι περιορισμοί.
Γιώργος Τζωρτζακάκης
Η Σουηδία μπορεί να συγκριθεί μόνο με σκανδιναβικές χώρες και όχι με την Ελλάδα.
ΔιαγραφήΣυγκρινομενη με αυτές, λοιπόν, έχει πιάσει πάτο.
Ελένη Ευσταθίου, Παιδίατρος
Κον Αργυρίου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως ενδιαφέρον αλλά και όντως υποθετικό.
Κα Σαμαρά,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτρόγγυλα νούμερα
47.000 στις 4-11-2020
407.000 στις 4-6-2021
ΑπάντησηΔιαγραφήΚον Παλιανόπουλο
Αν μη τι άλλο έχετε χιούμορ. Οι υποθετικές ερωτήσεις έχουν και υποθετικές απαντήσεις. Στην υποθετική λοιπόν ερώτηση που κάνατε, απαντάτε με βεβαιότητα ότι θα είχαμε εκατόμβες νεκρών. Μπορεί. Αν ρωτήσουμε κάποιον άλλον μπορεί να έλεγε ότι θα είχαμε 0 νεκρούς. κ.ο.κ...
Εδώ έχουμε δεδομένα με αριθμούς. Δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με υποθέσεις.
Καθόλου χιουμοριστικα δεν το λέω.
ΔιαγραφήΜε τα μέτρα η γριππη εξαφανίστηκε.ο covid όχι.στην πόλη μου όλοι έχουμε κάποιον δικό μας θύμα του covid παρόλο που οι κοινωνικές επαφές ήταν ελάχιστες.δε θέλω να ξέρω τι θα συνέβαινε εδώ αν δεν υπήρχαν τα μέτρα κατά τα άλλα έξω από το χορό μπορεί όποιος θέλει να λέει πολλά.
Θα συμφωνήσω. Άλλωστε, τα μέτρα ελάχιστα τηρήθηκαν. Δείτε, για παράδειγμα,την τραγική περίπτωση της Μαλεσίνας. Σχεδόν 20 νεκροι από κορωνοϊό, σε κωμόπολη 4.000 κατοίκων, απότοκος της ανευθυνότητας των κατοίκων (γεμάτα καφενεία, γάμος με 200 καλεσμένους).
ΔιαγραφήΕλένη Ευσταθίου, Παιδίατρος
Κον Τζωρτζακάκη
ΑπάντησηΔιαγραφή...Επίσης περισσότεροι θανατοι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων παρά όταν χαλάρωναν οι περιορισμοί...
Σωστό.
ΑπάντησηΔιαγραφήκκ Παλιανόπουλο, Ευσταθίου
1. Κατ αρχάς ας αποφασίσουμε αν τηρήθηκαν τα μέτρα ή όχι. Ο ένας συνάδελφος λέει ότι τηρήθηκαν αλλά δεν έδρασαν στην covid-19 παρά μόνο στη γρίπη. Η άλλη συνάδελφος λέει ότι ελάχιστα τηρήθηκαν. Εγώ να είμαι κάπου στο μέσον. Τηρήθηκαν αλλά όχι επαρκώς. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει αργότερα μιας και τώρα δεν τηρείται σχεδόν τίποτε.
2.Δεν είναι μόνον η Κοζάνη που έχει θύματα. Σε όλη την Ελλάδα ο καθένας έχει και κάποιον στην οικογένεια ή λίγο μακρύτερα που προσβλήθηκε ή νόσησε.
Αυτό με ξεπερνάει. Πως είναι δυνατόν τα μέτρα να πιάνουν για τη γρίπη και όλες τις άλλες ιώσεις και να τις εξαφανίζουν και όχι το νέο ιό. Αν ισχύει κάτι τέτοιο και είναι τόσο μεταδοτικός και εύκολο να κολλήσεις αυτό σημαίνει δύο πράγματα. 1ον ότι μεγάλο ποσοστό από μας έχουμε κολλήσει ήδη, πολλοί παραπάνω από τα καταγεγραμμένα κρούσματα και 2ον είναι ελάχιστα επικίνδυνος. Όσο για τη Σουηδία ξεχνάμε ότι λόγω κλίματος πάντα αυτές οι χώρες έχουν πολλαπλάσιο αριθμό θυμάτων λόγω γρίπης και παθήσεων του αναπνευστικού, απ' ότι εμείς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Euromomo όπως και η Βόρεια Ιταλία σε σχέση με τη νότια. Άρα χωρίς μέτρα αυτοί θα έπρεπε να έχουν πολλαπλάσιους νεκρούς σε σχέση με μας. Όντως αν συγκρίνουμε τη Σουηδία με τις γειτονικές χώρες που είχαν αυστηρά μέτρα φαίνεται ότι δεν τα κατάφεραν. Αν τη συγκρίνουμε με μας όμως που ανέκαθεν έχουμε πολύ λιγότερους νεκρούς από ιώσεις τότε τα πήγαν πάρα πολύ καλύτερα από μας. Επίσης για τον αυξημένο αριθμό θανάτων. Αν δεν υπήρχε αυτή η τρομοκρατία και αν δεν κατευθύνονταν όλοι σε νοσοκομεία από το φόβο που, εσκεμμένα κατ' εμέ, έχει προκληθεί, αλλά υπήρχε σωστή πρωτοβάθμια περίθαλψη τότε δεν θα είχαμε αυτό το μεγάλο συνωστισμό στα νοσοκομεία που ξέρουμε χρόνια τώρα ότι οδηγεί σε μεγάλο αριθμό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Εδώ και πολλά χρόνια λόγω της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αυξάνονται εκθετικά. Πριν 10 χρόνια χρειάστηκε ο αδερφός μου να εισαχθεί στον Ερυθρό και είναι άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Η συμβουλή της γιατρού που τον εξέτασε ήταν να πάρουμε άμεσα εξιτήριο για να μην το ρισκάρουμε να μείνουμε μέσα άλλες μέρες, αν και κανονικά θα έπρεπε, για να μην γίνει κάτι χειρότερο μιας και ήταν σε ένα θάλαμο με 4-5 άλλους βαριά ασθενείς και ηλικιωμένους. Και για τον αείμνηστο Δ. Κρεμαστινό είπαν ότι έφυγε από τον ιό μέχρι που η οικογένειά του τους έβαλε στη θέση τους και είπε ότι οφειλόταν σε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και κατευθείαν θάφτηκε το θέμα γιατί μπορεί να ξυπνάγαμε και να καταλαβαίναμε τι γίνεται στα νοσοκομεία και από τι πεθαίνουν πραγματικά όλοι αυτοί οι συνανθρώποι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εκτίμηση Καράτσης Ιωάννης
Να σημειώσω ότι η Σουηδία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από πολλές μεριες. Είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης που δεν ακολούθησε τις οδηγίες των λοκνταουν και δεν κατέστρεψε την οικονομία και την κοινωνία της. Στο τέλος του έτους μάθαμε ότι:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣουηδία: υπερβάλλουσα θνησιμότητα (από όλες τις αιτίες) σε σχέση με το 2019 1,5%
Ελλάδα: υπερβάλλουσα θνησιμότητα (από όλες τις αιτίες) σε σχέση με το 2019 4,9 % !!!!
Απίστευτο έτσι; Δηλαδή παρά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας πέθανα συνολικά από όλες τις αιτίες 4,9 % περισσότεροι άνθρωποι από το 2019 (και παρά τα σκληρά λοκνταουν) ενώ στη Σουηδία (που δεν πήρε περιοριστικά μέτρα) η υπερβάλουσα θνησιμότητα σε σχέση με το 2019 είναι μονο 1.5 %
Τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα....
Γιώργος Τζωρτζακάκης
Κον Καράτση,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και σωστή προσέγγιση. Συμφωνούμε. Η ανεπάρκεια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι σημαντικό θέμα. Χωλαίνει από παντού. Θα ήταν ένας πολύ καλός κυματοθαύστης των περιστατικών.
Για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις να μην μιλήσουμε. Απαράδεκτη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια. Οι αντοχές στα αντιβιοτικά στα ύψη. Η θνητότητα εξαιρετικά μεγάλη. Θα μας πει άραγε ποτέ κανένας πόσοι στις εντατικές από covid-19 πέθαναν από τη νόσο και πόσοι από άλλα βακτήρια;
Ποτέ.