Δεκεμβρίου 14, 2008

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας δεν μας έχει συνηθίσει σε εμφανίσεις και δηλώσεις. Ωστόσο, στις κρίσιμες και τραγικές συνάμα ώρες που περνά η πατρίδα, παρενέβη με ένα κείμενο μεστό λόγου και περιεχομένου. Ένα κείμενο γεμάτο αλήθειες, που αναγνωρίζει ακόμη και τις μεγάλες ευθύνες της εκκλησίας για τα κακώς κείμενα.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» του Σαββάτου 13-12-2008.

Πιστεύουμε ότι το κείμενο αυτό θα πρέπει να μοιραστεί όπου είναι δυνατόν, πχ σε όλες τις εκκλησίες, στα σχολεία, στις διάφορες υπηρεσίες κλπ. Πρωτίστως θα πρέπει να το μελετήσουν όλοι οι πολιτικοί μας, που διαλαλούν ότι πολιτεύονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα και το μόνο που κάνουν είναι να την καταστρέφουν.

«Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ»

Τι πιο δραματική κραυγή από αυτήν, και μάλιστα από τα πιο ήπια χείλη εν Ελλάδι;

«….Πως να πείσουμε τους νέους ότι η Εκκλησία είναι ο χώρος της αγάπης, της ελπίδας, της παρηγοριάς, της σμιλεύσεως ήθους και ιδανικών και της αντιπαράθεσης στην αδικία, την ανομία και τη διαφθορά, όταν δίνουμε δικαιώματα στο λαό του Θεού να φοβάται ότι μετατρέψαμε τον οίκο του Θεού σε οίκο εμπορίου; ....".
".....Πως να πείσουμε τους νέους για τα μείζονα και τα ουσιώδη του πολιτισμού και την αξία της αφιέρωσης τους στις σπουδές τους, όταν η παιδεία χρόνια τώρα συρρικνώνεται στα ασφυκτικά στενά και αφυδατωμένα όρια μιας άνευρης εκπαίδευσης, χωρίς ουσιαστική μέριμνα για την κατοχύρωση του επαγγελματικού μέλλοντος και την υποδούλωση της αξιοπρέπειας στους μηχανισμούς χαριστικών και αναξιοκρατικών πρόσκαιρων βιοποριστικών απασχολήσεων;....".
".... Ποιος μπορεί να κατηγορήσει για φωνασκία όσους δικαίως κραυγάζουν απαιτώντας διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία και αποθάρρυνση της δημιουργίας τοπικών ή φιλικών φατριών; Ποιος μπορεί να κοιτάξει στα μάτια χωρίς αιδώ τον άρρωστο που δοκιμάζει την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία εδώ και πολλά χρόνια; Τον άνθρωπο του μόχθου που αδυνατεί να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του; Τον σπουδαστή που βιώνει την ερήμωση της παιδείας από οράματα και ιδανικά;.....".

2 σχόλια:

  1. Καιρός ήταν να αρχίσει η εκκλησία να εκφράζει γνώμη για κοινωνικά προβλήματα και να μη αφήνει το πεδίο ελεύθερο στο πιο οπισθοδρομικό της, Τον Θεσσαλονίκης εννοώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ Νέαρχε και γιαυτό δημοσίευσα και αποσπάσματα από το κείμενο, το οποίο μου φάνηκε εξαιρετικό. Αρκεί να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να αρχίσει και τα έργα η Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή