Δεκεμβρίου 16, 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Στην Κλινική:

  • Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός πνευμονιών. Περιστατικά που μπορεί να παρατηρούνται και εκτός της «φυσιολογικής» για πνευμονίες εποχής. Περιστατικά που σε ικανό ποσοστό είναι βαριά. Πάρα πολλά με συλλογή υγρού. Και αρκετά με εμπύημα.
  • Αρκετές ωτίτιδες με ρήξη και πυώδες υγρό. Αρκετές επίσης, ανθιστάμενες στην κλασική αγωγή ωτίτιδες.
  • Πρόσφατα διαπιστώσαμε περιστατικά από ασυνήθη (σπάνια, το πιο σωστό) στελέχη αιμοφίλου της ινφλουέντζας (1 με μηνιγγίτιδα, 1 με βακτηριαιμία). Και αιμόφιλο είχαμε να δούμε πολλά χρόνια.
  • Η πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα δεν φαίνεται να εξαλείφθηκε.
  • Ανεμευλογιά. Μα θα έπρεπε ακόμη να νοσηλεύουμε περιστατικά;
  • Οι παρωτίτιδες συνεχίζουν να υπάρχουν.

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/12/08 11:19 π.μ.

    Που οφείλονται κατά τη γνώμη σας οι πολλές πνευμονίες ;
    Μήπως στο κλίμα ;
    Δεν ξέρουμε πότε ειναι καλοκαίρι και πότε χειμώνας , το φθινόπωρο έχει εντελώς χαθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολη η ερμηνεία του φαινομένου.
    Πάντως η αύξηση αυτή των πνευμονιών είναι πανελλαδικό φαινόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/12/08 11:36 π.μ.

    Κύριε Καβαλιώτη , μία ερώτηση .
    Μετά το εμβόλιο MMR , πότε μπορούμε να κάνουμε την Mantoux;
    Προσωπικά γνωρίζω ότι μπορούμε έναν μήνα μετά .
    Άλλοι συνάδελφοι λένε 3 μήνες μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείτε να κάνετε τη Mantoux αφού περάσει ένας μήνας τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/12/08 6:15 μ.μ.

    Μια ακόμη ερώτηση για τους εμβολιασμούς. Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α μπορεί να γίνει μετά το 12ο μήνα. Το Havrix έχει έγκριση για την ηλικία αυτή(12-24 μηνών)? ή πρέπει να γίνεται μετά το 2ο χρόνο (όπως γράφει product information του)?
    Ευχαριστώ
    Σάκης Τρατσέλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/12/08 6:53 μ.μ.

    Κε Καβαλιώτη,
    Η ανάρτησή σας είναι πολύ περιεκτική και συγκεντρώνει τις τρέχουσες απόψεις για τις λοιμώξεις τς κοινότητας διεθνώς.
    Η αύξηση των εμπυημάτων είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη βιβλιογραφία κυρίως με μελέτες στην Αμερική και την Ευρώπη (Μ.Βρεττανία, Ισπανία και Γαλλία). Ένας από τους πιθανούς λόγους είναι η αύξηση των οροτύπων 1 και 19Α, που δεν περιλαβάνονται στο αντι-πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που κυκλοφορεί. Υπάρχουν δεδομένα για την Ελλάδα;
    Οσον αφορά τις λοιμώξεις από αιμόφιλο, ο τύπου b εξακολουθεί να « κυκλοφορεί » στην κοινότητα και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν απαντά το 100% των παιδιών στο εμβόλιο δεν είναι απίθανο να συμβαίνουν σποραδικά λοιμώξεις (αυτό τον καιρό νοσηλεύουμε στην κλινική ένα βρέφος 7 μηνών, εμβολιασμένο, με αρθρίτιδα του ισχίου από Hib).
    Πιστεύω ότι τα νέα εμβόλια κατά του πνευμονιοκοκκου θα επιφέρουν αλλαγές στην επιδημιολογία των εμπυημάτων, καθώς το 10-δύναμο θα περιλαμβάνει τον ορότυπο 1 ενώ το 13-δύναμο τόσο τον 1 όσο και τον 19Α. Επίσης, είναι πολύ πιθανό το πρώτο να μειώσει και τις ωτίτιδες καθώς θα έχει δράση και εναντίον των non-b αιμόφιλων. Ποιά είναι η άποψή σας ; Γνωρίζετε αν και πότε θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα ;
    Σας ευχαριστώ
    Μάρκος Παναγόπουλος, Μόντρεαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κον Τρατσέλλαν,

    Όταν είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια αυτά, η ένδειξη ήταν για μετά τα 2 χρόνια. Στη συνέχεια ήρθε η μετακίνηση της ηλικίας. Προφανώς δεν έχουν αλλάξει το έντυπο. Πάντως το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Αγγλία (το προϊόν είναι αγγλικό όπως ξέρετε) έχει έντυπο με την ηλικία του ενός έτους. Συγκεκριμένα αναφέρει ένδειξη 1-15 χρ.
    Συνεπώς μπορείτε να το κάνετε από την ηλικία αυτή και έπειτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κον Παναγόπουλον,

    Προφανώς δεν έγινε αντιληπτό ότι όλα τα αναγραφόμενα αφορούσαν σε περιστατικά της Κλινικής μας. Γιαυτό και πρόσθεσα την αρχική φράση.
    Απλώς επιβεβαιώνουν αυτά που ισχύουν και διεθνώς, και τα αναφέρω για να επιστήσω την προσοχή των παιδιάτρων που δεν πρέπει να εφησυχάζουν.
    Συμφωνώ με όσα αναφέρετε, και τα γνωρίζω. Πλην όμως θέλησα να αποφύγω τον σχολιασμό για τα εμβόλια και έδωσα μια "διπλωματική" απάντηση σε προηγούμενη ερώτηση. Σε ένα τόσο στενό χώρο (όπου δεν μπορείς να συζητήσεις ευρέως), συσχέτιση καταστάσεων με εμβόλια μπορεί να δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για τα εμβόλια. Κάτι που κανείς μας δεν θέλει.
    Μια όμως και το αναφέρατε εσείς, πρέπει τώρα να το συζητήσουμε.
    Όπως θα είδατε όλες οι προτάσεις αφορούν νοσήματα που επηρεάζονται από τους εμβολιασμούς. Εμμέσως λοιπόν ο αναγνώστης καταλαβαίνει τι θέλω να πω. Και έχετε δίκιο και εσείς σ΄ αυτά που λέτε. Έτσι είναι τα πράγματα. Τα εμβόλια λύνουν καταστάσεις, αλλά δεν πρέπει πάντα να εφησυχάζουμε. Ωστόσο, ο ισολογισμός συνεχίζει να είναι υπέρ των εμβολίων.
    Όσον αφορά τον αιμόφιλο δεν εννοώ τον Hib αλλά άλλα στελέχη.
    Οπωσδήποτε τα νέα εμβόλια θα βοηθήσουν. Αυτό σημαίνει εξάλλου συνεχής εξέλιξη.
    Από πληροφορίες που έχω, το 10δύναμο θα κυκλοφορήσει εντός του 2009 καιτο 13δύναμο εντός του 2010.
    Να ρωτήσω και εγώ κάτι; Σήμερα το πρωί είχα μια πληροφορία (όχι τεκμηριωμένη) ότι το 10δύναμο πνευμονιοκοκκικό κυκλοφόρησε στον Καναδά. Αληθεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/12/08 12:38 π.μ.

    Κε Καβαλιώτη,
    Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
    Συμφωνώ με όσα γράφετε περί εμβολίων. Οι επιδημιολογικές μεταβολές (αναφέρομαι στον πνευμονιόκοκκο) είναι κυρίως αυτές που κατευθύνουν την ανάπτυξη νέων εμβολίων, σπανιότερα φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο. Εξάλλου, μερικές καταστάσεις είναι πιθανόν άσχετες μεταξύ τους πχ η αύξηση της συχνότητας των εμπυημάτων είχε ξεκινήσει πριν από την κυκλοφορία του εμβολίου (σύμφωνα πάντα με τη βιβλογραφία και την άποψη των παλαιοτέρων καθότι η εμπειρία μου είναι περιορισμένη!).
    Το 10-δύναμο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στον Καναδά και απ’όσο γνωρίζω αυτό θα συμβεί αρχές του 2009, ενδεχομένως και εντός του Ιανουαρίου.
    Μάρκος Παναγόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/12/08 5:36 μ.μ.

    Να συμπληρώσω στα παραπάνω και επειδή έτυχε να συναντήσω χθες τον πρόεδρο της επιτροπής εμβολιασμών του Κεμπέκ ότι ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην οποία το εμβόλιο πήρε επίσημα το « πράσινο φως ». Εξ ου και η σχετική πληροφορία που είχατε. Πάντως, όπως προανέφερα, δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στην αγορά.
    Μάρκος Παναγόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eυχαριστώ για την ενημέρωση. Ο Καναδάς φαίνεται ότι προηγείται σε αρκετές περιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή