Σε οποιεσδήποτε επιστημονικές πηγές και αν ανατρέξει κανείς, θα διαβάσει ότι το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β μπορεί να γίνεται από τη γέννηση του παιδιού. Οι περισσότεροι μάλιστα υποστηρίζουν ότι έτσι είναι μεγαλύτερη και η κάλυψη. Και έχουν δίκηο. Μόνο στη χώρα μας αντιδρούν σε μια τέτοια ενέργεια, παραθέτοντας μάλιστα και λανθασμένα επιχειρήματα.
Πιστεύω ότι πρέπει να καθιερωθεί η υποχρεωτική χορήγηση από τη γέννηση. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πλήρης κάλυψη του πληθυσμού (έστω από δω και πέρα).
Παραμένουν οι πάσης φύσεως μετανάστες οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχονται κατά την είσοδο τους στη χώρα και αν δεν είναι άνοσοι να εμβολιάζονται πάραυτα.
Όσον αφορά το σχήμα, οι 3 δόσεις είναι επαρκείς ακόμη και από τη γέννηση. Υπάρχει ισχυρή ανοσιακή μνήμη για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Τα τρέχοντα δεδομένα ομιλούν για τουλάχιστον 23 έτη προστασίας. Επανάληψη του εμβολίου γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις, που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν.
Με το σχήμα «από γέννηση», θα μειωθεί ο επιπολασμός της νόσου και μακροπρόθεσμα θα μειωθεί και το ποσοστό φορέων του επιφανειακού αντιγόνου.
RedBook 2006
Ped Inf Dis J 2008, 27:861
MMWR 2009, Vol 57, Nos 51+52
Κε Καβαλιώτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήη πολιτική του Κεμπέκ στον εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας είναι διαφορετική από τις ΗΠΑ και θα ήθελα απλά να την αναφέρω:
ενώ μέχρι πρόσφατα χορηγούνταν 3 δόσεις recombivax στα σχολεία σε παιδιά ηλικίας 8-10 ετών, από το Σεπτέμβριο 2008 το σχήμα αντικαταστάθηκε από 2 δόσεις twinrix με μεσοδιάστημα 6 μηνών στις ίδιες ηλικίες. Το νέο πρόγραμμα βασίζεται σε τοπικές μελέτες που δείχνουν ανάλογη προστασία έναντι της ηπατίτιδας Β (96.5% με το τρέχον σχήμα vs 99.2% με το προηγούμενο, διαφορά μη στατιστικά σημαντική) συν το πλεονέκτημα της προστασίας (100%) έναντι της ηπατίτιδας Α.
Για τα παιδιά μεταναστών το πρόγραμμα παραμένει ως είχε, δηλαδή εμβολιάζονται με 3 δόσεις recombivax από τη γέννηση.
Ασφαλώς πρόκειται για τοπικά δεδομένα και επομένως δε θα μπορούσε να γενικευτεί το συγκεκριμένο σχήμα. Επιπλέον εγείρονται ζητήματα φυλετικού διαχωρισμού των εμβολιαζόμενων ομάδων.
Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον από θέμα cost-effectiveness και οι εδώ λοιμωξιολόγοι είναι απόλυτα σύμφωνοι με αυτό το σχήμα.
Ισως θα έπρεπε να γίνονται ανάλογες μελέτες σε όλες τις προηγμένες χώρες και να βασιζόταν ο εμβολιασμός σε τοπικά επιδημιολογικά στοιχεία και όχι να ακολουθείται τυφλά ότι γίνεται στις ΗΠΑ. Προς το παρόν, συμφωνώ μαζί σας ότι εμβολιασμός από τη γέννηση στη Ελλάδα θα βελτιώσει τη κάλυψη.
Ποιά είναι η γνώμη σας;
Μάρκος Παναγόπουλος
κ. Παναγόπουλον
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω απόλυτα ότι ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη της ηπατίτιδας είναι η κάλυψη όλου του πληθυσμού. Και αυτό είναι εύκολο για το συγκεκριμένο νόσημα. Εμβόλιο από τη γέννηση σε όλους.
Το Twinrix που αναφέρετε είναι πολύ καλό και πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο. Στη χώρα μας δεν κυκλοφορεί.
Όσον αφορά τα τοπικά δεδομένα, αυτό είναι το καλύτερο που πρέπει να γίνεται. Αλλά σε μια μικρή χώρα, όπως η δική μας, χωρίς ιδιαίτερα συστήματα επιτήρησης, αυτό είναι δύσκολο. Έτσι πολλές φορές ακολουθούμε οδηγίες άλλων χωρών (και ειδικά των ΗΠΑ) χωρίς να αναρωτιόμαστε πόσο σωστό είναι αυτό.
Το αστείο είναι ότι τις περισσότερες φορές προσαρμόζουμε τα συμπεράσματα των άλλων χωρών στα δικά μας "χωράφια", αγνοώντας προκλητικά τα τοπικά δεδομένα.