Δεκεμβρίου 11, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗΣ – ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ

Το εμβόλιο της γρίπης (στη χώρα μας κυκλοφορεί το νεκρό εμβόλιο, για το οποίο και μιλούμε) το φοβούνται για περίεργους λόγους πολλοί. Όχι μόνο ο μη ιατρικός κόσμος αλλά και οι γιατροί. Αυτό οδηγεί στη μη συστηματική χρήση του και ειδικά εκεί όπου χρειάζεται, πχ στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας.
Μερικοί από τους «φόβους" αυτούς είναι:
"Το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές κατά την κύηση": Στην πραγματικότητα το εμβόλιο συνιστάται ιδιαίτερα στην κύηση, ειδικά αν η γυναίκα εγκυμονεί σε περίοδο γρίπης. Ας μην ξεχνάμε ότι η γρίπη είναι βαρύτερη και με μεγαλύτερη θνητότητα στις εγκυμονούσες. Το ζωντανό εμβόλιο (δεν κυκλοφορεί ακόμη στη χώρα μας) δεν επιτρέπεται στην κύηση.
"Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει νόσηση ": Αυτό είναι αδύνατο. Το εμβόλιο είναι αδρανοποιημένο. Ωστόσο, σε άτομα με ταχεία αντισωματική απάντηση, παρατηρείται αύξηση των κυτοκινών (σαν μέρος της ανοσολογικής απάντησης) οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν κάποια συμπτωματολογία που παρερμηνεύεται σαν γρίπη. ΔΕΝ είναι όμως γρίπη. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι και οι γιατροί αλλά και ο κόσμος όταν αναφέρονται σε οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού ομιλούν για γρίπη. Αυτό είναι λάθος. Οι αναπνευστικοί ιοί είναι δεκάδες. Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει ΜΟΝΟ από τον ιό της γρίπης και όχι από ό,τι άλλο κυκλοφορεί στον αέρα.
Μετά χορήγηση του ζωντανού εμβολίου (δεν κυκλοφορεί ακόμη στη χώρα μας), ένα μικρό ποσοστό ληπτών μπορεί να παρουσιάσει ήπια και παροδική συμπτωματολογία με ρινόρροια, κυνάγχη, και πυρέτιο. Και αυτά όμως δεν θεωρούνται γρίπη με την αυστηρή έννοια του όρου.
"Παρά τη χρήση εμβολίου παρατηρείται νόσηση από γρίπη για 1-2 φορές την περίοδο": Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν και άλλοι ιοί που προκαλούν «γριπώδη» συμπτωματολογία, που δεν είναι γρίπη. Εν μέρει όμως, ο φόβος αυτό μπορεί να είναι σωστός. Το εμβόλιο προστατεύει κατά 70-90% στα νεαρά άτομα μόνο κατά 30-70% στα ηλικιωμένα και επιβαρυμένα άτομα. Αυτό σημαίνει ότι έως 30% των υγιών ενηλίκων και έως 70% των ηλικιωμένων θα μπορούσαν να εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης παρά τον εμβολιασμό, αν εκτεθούν στον ιό. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε γενικό επίπεδο πληθυσμού, η νοσηρότητα και η θνητότητα από τη γρίπη είναι πολύ μειωμένη στους λήπτες του εμβολίου. Έτσι, έστω και αν εμφανίσουν ήπια συμπτωματολογία, τα συμπτώματα αυτά δεν θα εξελιχθούν σε λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού, ανάγκη για νοσηλεία, πιθανή θνητότητα. Συνεπώς, η βασική αξία του εμβολιασμού βρίσκεται στο ότι προστατεύει από τη σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα της γρίπης και όχι αναγκαία από την όποια συμπτωματολογία της γρίπης.
"Το εμβόλιο προκαλεί σύνδρομο Guillain Barre": Η άποψη αυτή ήταν αποτέλεσμα επιδημιλογικού συσχετισμού μεταξύ ληπτών του εμβολίου 1976-1977 και επακόλουθων περριστατικών συνδρόμου. Σήμερα η άποψη αυτή αμφισβητείται ζωηρά με μεγάλες μελέτες και πιστεύεται ότι υπάρχει θεωρητικός κίνδυνος για 1 περίπτωση συνδρόμου Guillain-Barre ανά 1.000.000 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου