Μαΐου 01, 2024

ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

Μέρες περισυλλογής, μέρες νηστείας, μέρες Παθών. 

Όλοι προσδοκούμε μέρες χαράς και Αναστάσεως.

Όμως υπάρχουν άνθρωποι, συνάνθρωποι, που πεινάνε ή υποσιτίζονται, που υποφερουν. Για οποιονδήποτε λογο. Αυτοί δεν περιμένουν καλύτερες μέρες.

Ας βοηθήσουμε τέτοιους αναγκεμένους ανθρώπους. Όσο μπορούμε, με ότι μπορούμε. Το ελάχιστο για μας μπορεί να είναι μέγιστο γι αυτούς. 


Απριλίου 29, 2024

RSV KAI FLU

Κάποτε ο RSV προκαλούσε λοιμώξεις σε βρέφη κυρίως. Τώρα προσβάλλει συχνά και άτομα άνω των 60 ετών. Σε πρόσφατη συγκριτική μελέτη μεταξύ γρίπης και RSV διαπιστώθηκε ότι τα άτομα άνω των 60 ετών με RSV παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα από το αναπνευστικό συχνότερες επιπλοκές, συχνότερες νοσηλείες από ότι τα άτομα με γρίπη. Η θνητότητα είναι παρόμοια και στις δύο λοιμώξεις. 

J Infect Dis 2024,doi:10.1093/infdis/jiae171



Απριλίου 28, 2024

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βγήκε ο κυβερνητικός βουλευτής και είπε τα μύρια όσα κατά του συστήματος υγείας και των γιατρών. Μισοκλαίγοντας στο γυαλί, όπως βγαίνουν στα πρωϊνάδικα διάφοροι και διάφορες μιλώντας για ποικίλα θέματα. Γιατί αυτή η παράσταση για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο καθαρά.
- το σύστημα υγείας νοσεί εδώ και πολύ καιρό, απλά τώρα οδεύει προς τον πάτο.
- αυτό το ζουν στο πετσί τους οι Έλληνες χρόνια. Ο  βουλευτής το κατάλαβε τώρα. 
- το κυβερνών κόμμα είναι στην εξουσία 5  χρόνια. Αρκετά για να διορθώσει ή να επιδεινώσει τα πράγματα. 
- ο κ. Καλλιάνος συμμετέχει στην άσκηση εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια και συνεπώς έχει μερίδιο ευθύνης για όσα καταγγέλλει. 
- η καλή ή κακή συμπεριφορά των γιατρών δεν έχει να κάνει με το σύστημα υγείας. Είναι διαχρονικό πρόβλημα και ατομική υπόθεση του καθενός γιατρού. Δεν μπορεί να γενικεύουμε και να λέμε ότι οι γιατροί φταίνε που το σύστημα δεν είναι καλό.
- το σύστημα υγείας δεν νοσεί από τους υπάρχοντες γιατρούς μόνον 
- το σύστημα υγείας νοσεί από την έλλειψη γιατρών, από την έλλειψη υγειονομικού γενικά προσωπικού, από την έλλειψη υποδομών και υλικών. 
- ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. 

 Τhat's the problem.

Μια απλή πράξη έπρεπε να κάνει ο βουλευτής βλέποντας την όλη κατάσταση. Να παραιτηθεί. Δεν το τόλμησε. Προτίμησε να συμβιβαστεί με το σύστημα που τώρα κατηγορεί, θέλει να το κυνηγήσει δικαστικά, αλλά συγχρόνως θα το υποστηρίξει με την ψήφο του αν και όταν χρειαστεί. Οποία αντίφαση! 


Απριλίου 27, 2024

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ - ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

1. Μη ξεχνάτε τα οφειλόμενα εμβόλια σε κάθε παιδί.

2. Μην αμφιβάλλετε για τα κλασικά εμβόλια που υπάρχουν (για κλασικά νοσήματα).

3. Μη δέχεστε ως λόγους αναβολής ή ακύρωσης εμβολίου τίποτε άλλο πλην ιατρικών προβλημάτων.

4. Θυμηθείτε ότι το ανοσιακό σύστημα δεν ξεχνά. Συνεπώς δόσεις που λησμονήθηκαν, γίνονται ανεξάρτητα του χρόνου που έχει παρέλθει από την προηγούμενη δόση.

5. Όσον αφορά τον κορωνοϊό:

-ξεχωρίστε τις αμφιβολίες για το εμβόλιο κορωνοϊού από τα άλλα κλασικά εμβόλια,  δεν υπάρχει σύγκριση ή παραλληλισμός.

-σήμερα, το μόνο εμβόλιο που κυκλοφορεί με την τεχνολογία mRNA,  είναι αυτό του κορωνοϊού.

-διεθνώς έχουν ήδη αποσυρθεί, διακριτικά, δύο εμβόλια κορωνοϊού 

-αποσύρετε το εμβόλιο κορωνοϊου γενικώς,  αλλά ειδικότερα από τα παιδιά.

6. Εμβολιάστε κλασικά. Προστατεύετε όλον τον πληθυσμό. 


Απριλίου 25, 2024

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - ΒΡΑΧΥ ΣΧΗΜΑ

Η ιστορία του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου είναι μια συνεχής πορεία αλλαγών και δοκιμών. Το συζευγμένο εμβόλιο ξεκίνησε από 7 στελέχη, πήγε στα 10, στα 13, στα 15 και τώρα στα 20 στελέχη. Σημειωτέον ότι οι ορότυποι του πνευμονιοκόκκου είναι περί τους 100. Το δοσολογικό σχήμα άλλαξε και αυτό με το τελευταίο ισχύον να είναι το 2+1 (δύο βασικές δόσεις και 1 αναμνηστική). 

Το 13δύναμο εμβόλιο είναι ένα από τα πιο ακριβά εμβόλια για παιδιά. Για να μειώσει το κόστος αλλά και τον αριθμό των ενέσεων, η Αγγλία από τον Ιανουάριο 2020 υιοθέτησε το σχήμα 1+1 (μία βασική + 1 αναμνηστική), όντας έτσι η μόνη χώρα που εφαρμόζει αυτό το σχήμα. 

Μελετώντας το σχήμα αυτό οι Άγγλοι είδαν ότι οι αποτυχίες του εμβολίου και οι λοιμώξεις εκ διαφυγής είχαν παρόμοια συχνότητα και στις δύο ομάδες. Η συχνότητα της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης στη χώρα ήταν μικρότερη την περίοδο 2022-2023. Οι μελετητές εφιστούν την προσοχή για λοιμώξεις από στελέχη του 13δύναμου εμβολίου που παρουσιάζουν αύξηση τελευταία μετά τη λήξη της πανδημίας. 

Lancet Infect Dis 2024; 24: 546–56


Ένα πολύπαθο εμβόλιο, που άλλαξε σχήματα και δοσολογίες, που άλλαξε σύνθεση πολλάκις. Ένα εμβόλιο ακίνδυνο θα λέγαμε, χωρίς ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες, που όμως προκάλεσε αντικατάσταση οροτύπων με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να μη διαφέρει πολύ από εμβόλιο σε εμβόλιο. Δηλ. μπορεί να μειώνει τα στελέχη του εμβολίου, αλλά οδηγεί στην εμφάνιση άλλων στελεχών και έτσι οι λοιμώξεις συνεχίζονται στα ίδια περίπου επίπεδα. 

Τη λύση θα δώσει το πρωτεϊνικό εμβόλιο, αν και όποτε βγει.   



Απριλίου 24, 2024

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΠΑΦΗΣ

Είναι γνωστό ότι στις σχέσεις των ανθρώπων, μια αγκαλιά, ένα άγγιγμα, μια απλή επαφή τέλος πάντων, δρουν ευεργετικά σε πολλά επίπεδα.

Σε πρόσφατη μεγάλη μελέτη βρέθηκε ότι το ίδιο πράγμα σε ασθενείς δρα ακόμη πιο ευεργετικά. Βελτιώνει την όλη αίσθηση ευεξίας, καταπραΰνει τον πόνο, μειώνει την κατάθλιψη. Σημασία μάλιστα δεν έχει η διάρκεια της επαφής αλλά η συχνότητα.  Ακόμη και το να πιάσει το χέρι του ασθενούς απαλά ή ενθαρρυντικά ο γιατρός, η νοσηλεύτρια πχ δρα καταλυτικά στον άρρωστο. Έστω κι αν η επαφή αυτή είναι σύντομη. 

Nat Hum Behav. 2024. doi: 10.1038/s41562-024-01841-8


Αυτά καλό είναι να μην τα ξεχνάμε οι υγειονομικοί και να καταλάβουμε ότι πέρα από τα φάρμακα υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Μια καλή κουβέντα, ένα  χαμόγελο, ένα ενθαρρυντικό σφίξιμο του χεριού, δεν κοστίζουν αλλά αξίζουν απίστευτα για αυτόν που τα δέχεται.



Απριλίου 22, 2024

ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΙΩΝ

 Στο έντερο κουνουπιών βρέθηκε βακτήριο το οποίο έχει την ικανότητα να αδρανοποιεί ιούς πριν αυτοί μολύνουν τα έντομα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι έτσι μπορεί να μειωθεί η μετάδοση και άρα να καταπολεμηθεί κατά κάποιον τρόπο ο δαγκειος πυρετός ή η λοίμωξη από τον ιό Zika.


Science 18-4-2024