Απριλίου 19, 2006

ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ

Ζήσαμε μια μεγάλη επιδημία επί δύο χρόνια. Στη συνέχεια υπήρξε σημαντική ύφεση. Κυκλοφόρησε και το εμβόλιο πριν 1 ½ χρόνο. Ωστόσο, τελευταία βλέπουμε πάλι ασθενείς με ανεμευλογιά. Σε συζητήσεις με συναδέλφους πληροφορούμεθα ότι το ίδιο συμβαίνει σε πολλές περιοχές, όπου τα κρούσματα είναι αυξημένα αυτή την περίοδο και ειδικά σε παιδικούς σταθμούς.

Στο νοσοκομείο, μάλιστα, έχουμε (μεταξύ άλλων) δύο αδελφάκια δίδυμα με επιπλοκές: βλεφαρίτιδα και περικογχική κυτταρίτιδα, που είναι έντονη στο ένα από αυτά.
Επίκαιρο ερώτημα μόλις προ ολίγου από συνάδελφο για νεογνό 3 ημερών. Ήρθε σε επαφή (σε ηλικία 2 ημερών) με το μεγαλύτερο αδελφάκι του μία ημέρα πριν αυτό εκδηλώσει το εξάνθημα της ανεμευλογιάς. Το μεγάλο αυτό αδελφάκι ήταν εμβολιασμένο για ανεμευλογιά. Κλασική περίπτωση breakthrough νόσησης. Στο νεογνό θα πρέπει να χορηγηθεί υπεράνοση σφαιρίνη (κυκλοφορεί στο εμπόριο ένας τύπος σφαιρίνης για την ανεμευλογιά, το Varitect). Αν δεν είναι διαθέσιμη η σφαιρίνη, τότε σε περίπτωση νόσησης του νεογνού θα πρέπει αυτό να αντιμετωπισθεί με ακυκλοβίρη.

Με την ευκαιρία αυτή σημειώνουμε τα εξής για την ανεμευλογιά:
- η ανεμευλογιά του πρώτου τριμήνου κύησης δεν αποτελεί ένδειξη διακοπής κύησης
- το εμβόλιο καλό είναι να γίνεται μετά τον 15ο μήνα της ζωής
- το εμβόλιο έχει περιληφθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολίων και θα χορηγείται από τα ταμεία με μικρή συμμετοχή

Δεν υπάρχουν σχόλια: