Φεβρουαρίου 05, 2007

ΝΕΟ ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑΣ-ΤΕΤΑΝΟΥ-ΚΟΚΚΥΤΗ-ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

Κυκλοφόρησε νέο τετραδύναμο εμβόλιο, Infanrix Tetra. Περιέχει αντιγόνα διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (ακυτταρικό)-πολιομυελίτιδας. Η ποσότητα των αντιγόνων είναι ίδια με αυτή του Infanrix (DTaP). Έτσι είναι στη διάθεση του γιατρού δύο παρόμοια τετραδύναμα εμβόλια: το Tetravac και το Infanrix Tetra.

Για το νέο αυτό εμβόλιο έχουμε μερικές απορίες:
1. Κυκλοφόρησε με ένδειξη την αναμνηστική δόση σε ηλικία 4-6 χρόνων. Γιατί; Θα μπορούσε να γίνεται και από τη βρεφική ηλικία.
2. Έχει άδεια για ηλικίες 16 μηνών έως 13 χρόνων. Μα όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά τα 7 χρόνια υπάρχει γενική σύσταση για Td.
3. Στο φύλλο οδηγιών αναφέρεται ότι πρέπει να χορηγείται με βάση τις επίσημες συστάσεις. Μα οι επίσημες συστάσεις λένε ότι ο συνδυασμός αυτός χορηγείται από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 7 χρόνων.

Τέλος, στο έντυπο του εμβολίου υπάρχει το εξής προτεινόμενο από την εταιρεία σχήμα βασικού εμβολιασμού:
2 μηνών, 4 μηνών, 6 μηνών= εξαδύναμο
15-18 μηνών= πενταδύναμο

Το σχήμα είναι σωστό αλλά έτσι η 3η δόση ηπατίτιδας Β γίνεται μόλις 2 μήνες μετά τη 2η δόση. Πιστεύουμε ότι όσο πιο μακριά απέχει η τρίτη δόση από τη δεύτερη (ομιλούμε για την ηπατίτιδα Β) τόσο καλύτερη θα είναι η αντισωματική απάντηση (το ορθό σχήμα για την ηπατίτιδα Β είναι 0, 1, 6).

Πιο σωστός για μας θα ήταν ο παρακάτω συνδυασμός (απλή μετάθεση εμβολίων):
2 μηνών= πενταδύναμο
4 μηνών, 6 μηνών, 15-18 μηνών = εξαδύναμο

2 σχόλια:

Thalassa είπε...

Συγχαρητηρια και ευχαριστιες που μοιραζεστε μαζι μας τις γνωσεις σας. Θα με ενδιεφερε πολυ η αποψη σασ στο επικαιρο αρθρο http://www.lewrockwell.com/miller/miller27.html

Με εκτιμηση,
Χριστινα Ζαχοπουλου

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Ευχαριστώ.
Διάβασα το άρθρο που υποδεικνύεται. Αν και μου φαίνεται διαφημιστικό (ή κάνω λάθος;), νομίζω ότι λέει πολλές αλήθειες, μερικές από τις οποίες είναι καυτές.