Μαρτίου 08, 2007

ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Tίποτε δεν είναι άμοιρο κινδύνων. Η μαζική χρήση του oseltamivir τα τελευταία χρόνια ανέδειξε και τις ανεπιθύμητες ενέργειες του: σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, ενίοτε ψυχιατρικά προβλήματα και αρκετοί θάνατοι μεταξύ των οποίων και σε παιδιά. Στην Ιαπωνία το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση παρόλο που δεν συνδέει το φάρμακο άμεσα με τις καταστάσεις αυτές. Σύμφωνα με το Υπουργείο σημειώθηκαν 54 θάνατοι σε άτομα που λάμβαναν το φάρμακο, ενώ το Φεβρουάριο συνέβησαν και δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» σε εφήβους που δεν είχαν αφήσει κανένα σημείωμα αυτοκτονίας.
Η φαρμακευτική εταιρεία τονίζει από την πλευρά της ότι δεν υπάρχει σχέση και ότι τα περιστατικά αυτά είναι σπάνια σε αναλογία με τα εκατομμύρια δόσεις φαρμάκου που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα.
Έρευνα του Υπουργείου Υγείας σε 2800 παιδιά που έλαβαν το φάρμακο τον τελευταίο χρόνο, δεν έδωσε ενδείξεις συσχετισμού παθολογικής συμπεριφοράς και λήψης φαρμάκου. Τώρα επεκτείνει τη μελέτη με στόχο τα 10.000 άτομα.

Προσοχή λοιπόν, στην άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων γενικώς. Πάντα με μέτρο και όπου υπάρχει απόλυτη ένδειξη.

TOKYO (Reuters Ηealth Information) March 06, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: