Σεπτεμβρίου 15, 2007

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΘΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Για να διαπιστωθεί τυχόν συσχέτιση αντιβίωσης κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής και άσθματος σε μετέπειτα ηλικία (κάτι που συζητείται χρόνια), συλλέχθηκαν στοιχεία από 13.116 παιδιά που εκτιμήθηκαν στην ηλικία των 7 χρόνων για άσθμα. Τα 864 αποκλείσθηκαν από τη μελέτη διότι παρουσίασαν άσθμα σε μικρή ηλικία (Chest 2007;131:1753-1759).
Το 65% είχε λάβει τουλάχιστον 1 αντιβιοτικό τον πρώτο χρόνο της ζωής: 3% στενού φάσματος αντιβιοτικά (penicillin, cloxacillin, cephalexin, cefadroxil, erythromycin), 52% ευρέος φάσματος και 10% τόσο στενού όσο και ευρέος φάσματος.
Γιατί έλαβαν αντιβίωση τα παιδιά; ΜΠΩ 40%, λοίμωξη άνω αναπνευστικού 28%, λοίμωξη κάτω αναπνευστικού 19%, λοιπά 7%.
Από τη συσχέτιση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι η λήψη αντιβιοτικών σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο άσθματος στην ηλικία των 7 χρόνων. Ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγαλύτερος όσο περισσότερες σειρές αντιβίωσης είχε λάβει ένα παιδί.
Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο για άσθμα είχαν παιδιά με λήψη ευρέος φάσματος αντιβιοτικών και ειδικά για λοιμώξεις πέραν αυτών του αναπνευστικού.
Συσχέτιση άσθματος και στενού φάσματος αντιβιοτικών δεν παρατηρήθηκε.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να αποφεύγουμε το κατά δύναμη, τη χορήγηση αντιβιοτικών ή να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά όσο το δυνατόν στενού φάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: