Οκτωβρίου 26, 2007

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η υψηλή συχνότητα της HPV λοίμωξης είναι γνωστή. Γνωστή επίσης η σχέση του HPV με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή και άλλων καρκίνων. Τέλος, πολύ γνωστή και η μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην προφύλαξη από τα στελέχη 16, 18.

Εκείνο που δεν γνωρίζαμε πλήρως ήταν αν η προστασία έφθανε μέχρι την άκρη του ποταμού ή τον διέσχιζε. Αν δηλ. εκτός από την ειδική για τον τύπο του ιού, υπήρχε και διασταυρούμενη προστασία.

Σε μία όμως πρόσφατη μελέτη του τετραδύναμου εμβολίου κατά του HPV ( 47th ICAAC, September 2007) βρέθηκε ότι αυτό παρέχει διασταυρούμενη προστασία και έναντι άλλων 10 τύπων του ιού (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) οι οποίοι ευθύνονται, επίσης, για σημαντικό ποσοστό καρκίνων. Στη μελέτη αυτή η συχνότητα των πρόδρομων αλλοιώσεων μειώθηκε κατά 38%, ενώ για τους τύπους 31 και 45, κατά 45%.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι ενώ πιστευόταν ότι υπάρχει ανταγωνισμός των τύπων του ιού, τώρα φαίνεται ότι υπάρχει συνεργασία. Αν δηλ. κάποιος προσβληθεί από τον τύπο 16, είναι πολύ πιο εύκολο και πιθανό να προσβληθεί και από άλλους ογκογόνους τύπους.

Να τονίσουμε και πάλι την ανάγκη εμβολιασμού; Είναι εμφανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: