Νοεμβρίου 20, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΚΟΚΚΥΤΗ-ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ;

Ο κοκκύτης είναι νόσημα που δεν έχει εκλείψει. Δεξαμενή αποτελούν οι έφηβοι και οι ενήλικες που είτε είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι είτε έχει εξασθενήσει η ανοσία τους. Για το λόγο αυτό κυκλοφορεί εδώ και καιρό το εμβόλιο τύπου ενήλικα για αναμνηστική δόση στην εφηβική ηλικία και έτσι αναζωπύρωση της ανοσίας.

Τι γίνεται όμως με τα βρέφη; Συχνά βλέπουμε κοκκύτη στη μικρή βρεφική ηλικία. Και στην ηλικία αυτή, ως γνωστόν, ο κοκκύτης είναι πολύ βαρύτερος. Όταν είχα αρχίσει την ειδικότητα μου, έλεγαν ότι ο κοκκύτης σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών είναι πάντα θανατηφόρο νόσημα. Σήμερα δεν είναι έτσι τα πράγματα αλλά δεν παύει να είναι βαριά η κατάσταση.

Το τριπλό εμβόλιο άρχιζε παλιά από την ηλικία των 3 (ή και 4) μηνών. Σήμερα αρχίζει από την ηλικία των 2 μηνών. Αν όμως άρχιζε από την ηλικία των 6 εβδομάδων (κατώτερο όριο εμβολιασμών), μήπως θα προστάτευε περισσότερα βρέφη; Τέτοια συζήτηση είχαμε κάνει παλαιότερα στο ESPID με ξένους συναδέλφους (δεν θυμάμαι σε ποιο ακριβώς ESPID).

Τώρα έρχεται μια μελέτη να υποστηρίξει παρόμοιες σκέψεις (Pediatrics, November 2008) τονίζοντας ότι η μετακίνηση του DtaP κατά 2 εβδομάδες ενωρίτερα, μπορεί να μειώσει κατά κάποιο –σημαντικό νομίζω - ποσοστό (περίπου 9%) και τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από τον κοκκύτη στη μικρή βρεφική ηλικία.

Μήπως θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά το θέμα της μετακίνησης αυτής;

Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε το σχήμα πολλών εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, στηριζόμενοι και σε δικά μας, πλην των ξένων, δεδομένα. Συνολική πρόταση αναθεώρησης πρόκειται να δημοσιοποιήσω σύντομα. Προς το παρόν έχω προτείνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις για ένα τμήμα εμβολίων, και περιμένω απάντηση. Αν ποτέ θα πάρω απάντηση, φυσικά.

2 σχόλια:

Nikos Karantaglis είπε...

Κύριε Καβαλιώτη
Σχετικά με τις σκέψεις σας για το εμβόλιο του κοκκύτη ( αλλά και τις προτάσεις σας στο πρόσφατο σεμινάριο λοιμώξεων) θα ήθελα να ρωτήσω μερικά (πρακτικά)πράγματα :
1. Δεδομένου ότι το εμβόλιο του κοκκύτη κυκλοφορεί σε σκευάσματα μαζί με άλλα εμβόλια, σε 4πλά, 5πλά και 6πλά εμβόλια στη χώρα μας, πώς είναι δυνατόν να το χορηγήσουμε την 6η εβδομάδα ζωής όταν η ένδειξη για τα υπόλοιπα (D,T,Polio, Hib kai HepB) είναι οι 2 μήνες;
2. Ενα πρακτικό ζήτημα που έχω αντιμετωπίσει: Λέτε (και υπάρχει και ανάλογη οδηγία)πως στους 2 μήνες ζωής είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των βρεφών τόσο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου, όσο και κατά του πνευμονιοκόκκου. Αυτό όμως σημαίνει 3 "τσιμπήματα" κατά την επίσκεψη αυτή. Οσες φορές προσπάθησα να το προτείνω σε νέους γονείς, δεν αντέδρασαν θετικά. Θεωρούν πολλά και βάναυσα τα 3 τσιμπήματα σε μία μέρα....
Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά.

Ευχαριστώ
Νίκος Α. Καρανταγλής

JOHN KAVALIOTIS είπε...

N. Καρανταγλή

1. Οι σκέψεις μου για τον κοκκύτη είναι πράγματι σκέψεις και τις έχω με ερωτηματικό.
2. Στην πράξη αφορούν οι σκέψεις αυτές μόνο την πρώτη δόση (όπως είναι ευνόητο) και αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί αν μετακινήσουμε την πρώτη δόση κατά 15 ημέρες. Αυτό δεν είναι απαγορευτικό για τα πολυδύναμα εμβόλια, διότι ο γενικός κανόνας για όλα τα εμβόλια λέει ότι η μικρότερη ηλικία χορήγησης είναι η 6η εβδομάδα της ζωής.
3. Ο μόνος ενδοιασμός μου είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύστημα αξιόπιστης καταγραφής ώστε να δούμε τι θα κερδίσουμε από αυτή τη μετακίνηση, όσον αφορά τον κοκκύτη βέβαια. Γιαυτό στηριζόμαστε συνήθως σε ξένες μελέτες. Πάντως εμείς στο νοσοκομείο συνεχίζουμε και βλέπουμε κοκκύτη στη μικρή βρεφική ηλικία. Έστω και λίγα περιστατικά.
4. Έχετε δίκιο για τα τσιμπήματα. Αλλά εγώ δεν είπα όλα αυτά στον 2ο μήνα. Εγώ λέω: 2ος μήνας= πολυδύναμο + πνευμονιοκοκκικό, 3ος μήνας= μηνιγγιτιδοκοκκικό +..
4ος μήνας= πολυδύναμο+ πνευμονιοκοκκικό, 5ος μήνας= μηνιγγιτιδοκοκκικό +... κοκ.

Να σας στείλω κάποια στιγμή ένα προτεινόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού και θα δείτε ότι είναι πιο εύκολα τα πράγματα.
Αν ανατρέξετε σε παλαιότερες αναρτήσεις μου, θυμάμαι ότι έχω μια πρόταση για 2 τέτοια εναλλακτικά προγράμματα.
Έχω και νεότερη "version" που θα το βάλω μάλλον στο έντυπο ΛΟΙΜΩΞΗ και που έχει όλα τα εμβόλια από βρεφικής έως και εφηβικής ηλικίας.