Μαρτίου 01, 2011

XANIA - ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


Το Σαββακύριακο πραγματοποιήθηκε στα Χανιά μια εξαιρετικής ποιότητας διημερίδα. Η 14η ετήσια εκδήλωση του συλλόγου ιδιωτών παιδιάτρων της Κρήτης είχε μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς τη θεματολογία όσο και ως προς τη συμμετοχή του ιατρικού κόσμου. Αξίζουν συγχαρητήρια όσοι δούλεψαν γιαυτή την εκδήλωση που δείχνει ότι πέραν των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, των μεγάλων κέντρων κλπ υπάρχουν και οι μαχόμενοι παιδίατροι που παρέχουν φροντίδα και υγεία στα παιδιά μας με όποια μέσα έχουν στη διάθεση τους.

Και εδώ έρχεται το κράτος, που αντί να είναι αρωγός σ΄ αυτή την προσπάθεια, αφαιρεί από τον γιατρό τα ελάχιστα εφόδια που έχει.

Στα Χανιά, μια περιφερική πόλη της Κρήτης (από τις ομορφότερες όμως), το κοντινότερο μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο απέχει 2 ώρες οδικώς. Ένα λοιπόν νεογνό που έχει ανάγκη ανάνηψης θα πρέπει ή να νοσηλευθεί σε μονάδα νεογνών στα Χανιά ή να μεταφερθεί (με όποιον τρόπο) στο Ηράκλειο.

Αντί λοιπόν το κράτος να ενισχύσει την υπάρχουσα μονάδα στο νοσοκομείο Χανίων, ουσιαστικά (με έμμεσο ή άμεσο τρόπο) την αφήνει στη μοίρα της.

Οι τοπικές εφημερίδες γράφουν:

"Κλείνει σήμερα η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων. Μια μονάδα που δημιουργήθηκε έπειτα από πολύχρονες, επίπονες και επίμονες προσπάθειες των Χανιωτών, εγκαινιάστηκε πανηγυρικά πριν δυόμισι χρόνια αλλά αφέθηκε στη μοίρα της, με τα νεογνά που χρήζουν νοσηλείας να βρίσκονται ξανά στο έλεος της απόστασης μέχρι το Ηράκλειο ή και συχνά έως την Αθήνα!
Η έλλειψη προσωπικού αλλά και πολιτικής βούλησης οδηγεί σε αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας στην οποία τις τελευταίες οχτώ μέρες εφημέρευε μόνο μία νεογνολόγος: Η ίδια η διευθύντρια της Μονάδας. Και τούτο διότι οι υπόλοιπες δύο νεογνολόγοι δεν άντεξαν το εξαντλητικό ωράριο και παραιτήθηκαν. Τα νεογνά που ήταν μέχρι πρότινος στη Μονάδα, τώρα έχουν πάρει εξιτήριο...
Σύμφωνα με πληροφορίες όσα γεννιούνται στις ιδιωτικές κλινικές θα μεταφέρονται απευθείας από ιδιώτες νεογνολόγους. Οσα γεννιούνται στο Νοσοκομείο, όμως; Θα μεταφέρονται από παιδιάτρους, αναισθησιολόγους του Νοσοκομειου ή θα συνεισφέρουν οι ιδιώτες νεογνολόγοι;
Το κλείσιμο της Μονάδας επιβεβαίωσε χθες το βράδυ, μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:
"'Οδηγούμαστε σε αναστολή της Μονάδας διότι όλες οι επιμελήτριες που υπηρετούσαν επέμεναν στην παραίτησή τους για λόγους προσωπικούς. Η νεοπροσληφθείσα επιμελήτρια που είχε ορκιστεί πριν λίγο καιρό πήρε αναρρωτική άδεια επειδή βρίσκεται σε εγκυμοσύνη και η διευθύντρια της Μονάδας ζήτησε, επίσης, άδεια άνευ αποδοχών για λόγους υγείας'.
Σύμφωνα με τον κ. Δουλγεράκη το κλείσιμο της Μονάδας κρίνεται αναγκαίο για κάποιο διάστημα μέχρι να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι επαναπροκηρύξεις των δύο θέσεων που δεν έχουν καλυφθεί και δύο θέσεις που «άδειασαν» από τις παραιτήσεις των δύo επιμελητριών. δηλαδή τέσσερις θέσεις στο σύνολο. Ουσιαστικά, αρχίζουμε πάλι από την αρχή'.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Ποιος να φταίει μάλλον δεν θα βρεθεί. Η ουσία είναι να ξαναλειτουργήσει η μονάδα επειγόντως για να βοηθηθούν τα νεογέννητα αλλά και οι παιδίατροι που μάχονται γιαυτά.
ΣΗΜ. Άραγε γιατί να φωνάζουμε για μια μονάδα νεογνών όταν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει ΜΟΝΟ ΜΙΑ μονάδα εντατικής θεραπείας παίδων με 10 μόλις κρεβάτια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: