Φεβρουαρίου 21, 2012

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ





Αγόρι 18 μηνών παρουσιάζει το εικονιζόμενο εξάνθημα. Απολέπιση του δέρματος που αφήνει υγρώσσουσα επιφάνεια.
Η διαφορική διάγνωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει: μολυσματικό κηρίο, μυκητίαση, SSSS (Staphylococcal scalded skin syndrome), ερυσίπελας.

Πρόκειται για SSSS.


Το SSSS είναι μια αποφολιδωτική δερματίτιδα που οφείλεται στη δράση τοξίνης του σταφυλοκόκκου. Συνήθως προηγείται κάποια εστιακή φλεγμονή ή στα νεογνά μια επεμβατική διεργασία και στη συνέχεια λοίμωξη.


Πυρετός, ευερεθιστότητα, γενικευμένο κηλιδώδες ερύθημα με τάση του δέρματος, θετικό σημείο  Νikolsky, εξέλιξη του εξανθήματος που γίνεται φυσαλιδώδες, και στη συνέχεια φλυκταινώδες, ιδιαίτερα στις μασχάλες και στους βουβώνες. Γενικευμένη προσβολή του σώματος πλην βλεννογόνων.


Η θεραπεία συνίσταται σε αντιμετώπιση της σταφυλοκοκκικής εστίας λοίμωξης, συνήθως με ενδοφλέβια χορήγηση αντισταφυλοκοκκικού αντιβιοτικού. Συγχρόνως απαιτείται υποστηρικτική αγωγή κυρίως για αποκατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών. Στα νεογνά μπορεί να χρειαστεί αφαιμαξομετάγγιση. Έχει χρησιμοποιηθεί και IVIG σε μία δόση 1 g/kg, με καλά αποτελέσματα. 


Συνήθεις επιπλοκές του SSSS είναι η κυτταρίτιδα, η πνευμονία και η σήψη. 


Η πρόγνωση στα παιδιά είναι καλή και η θνητότητα μικρή αν εφαρμοσθεί έγκαιρα θεραπεία. Αντίθετα, στους ενήλικες η θνητότητα είναι υψηλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: