Αυγούστου 10, 2014

ΕΠIΔΗΜΙΑ EBOLA

Ο ΠΟΥ μόλις πρόσφατα με διακήρυξη του έθεσε το θέμα της επιδημίας Εbola ως απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Και οι πρώτες αντιδράσεις άρχισαν.


Ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δηλώνει: "Ναι, ο ΠΟΥ αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της επιδημίας, πλην όμως με διακηρύξεις δεν σώζονται ζωές. Η διακήρυξη είναι θεωρητική,  και χρειάζεται ερμηνεία και εφαρμογή επί πραγματικού εδάφους. Στην κλινική πράξη. Η οργάνωση εδώ και πολλές εβδομάδες φωνάζει ότι για να σωθούν ζωές και να αντιστραφεί η επιδημία απαιτείται μαζική κινητοποίηση γιατρών, επιδημιολόγων και ειδικών στη δημόσια υγεία.  Οι ζωές συνεχίζουν να χάνονται, ενώ η ανταπόκριση στις εκκλήσεις μας είναι εξαιρετικά βραδεία".


Σας λέει τίποτε η ανακοίνωση; Μήπως θα έχουμε επανάληψη των φαινομένων της πανδημικής γρίπης;


Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στις χώρες της Αφρικής επιδεινώνεται συνεχώς. Οι νεκροί αυξάνουν καθημερινά.  Σε μεγάλη πόλη οι ασθενείς δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία μια και τα  θεωρούν πλέον σαν παγίδα θανάτου, όπου εκτός από ασθενείς έχουν αποβιώσει νοσηλεύτριες και άλλο υγιειονομικό  προσωπικό.
 

Σε ένα νοσοκομείο αναγράφεται το εξής: Μην αγγίζετε τους τοίχους. Είναι καθολικά μολυσμένοι. Πως να πλησιάσουν λοιπόν οι ασθενείς;


- Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν πλέον εδώ,  τόνισε κάποιος υπεύθυνος του νοσοκομείου. Πεθαίνουν στα σπίτια τους, στην κοινότητα.  Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αυξάνει την εξάπλωση του ιού.


Να  σημειωθεί ότι ο καλύτερος ειδικός της Αφρικής στο θέμα του ιού Ebola,  κατέληξε προ ημερών χτυπημένος από τη νόσο την οποία   πολεμούσε.


Ας ελπίσουμε ότι η παγκόσμια κοινότητα θα μπορέσει να περιορίσει την επιδημία και δεν θα περιορισθεί η ίδια σε ανακοινώσεις και διαμάχες. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: