Σεπτεμβρίου 15, 2014

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΔΟΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Παρά το ότι το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από διάφορους καρκίνους, το κόστος και η δυσχέρεια συμπλήρωσης 3 δόσεων, οδήγησαν στην αναζήτηση άλλων σχημάτων. Έτσι, τελευταία υπάρχει στροφή προς τη χορήγηση 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 6 μηνών, κάτι που βασίζεται σε σχετικές μελέτες. Ωστόσο, η υιοθέτηση του σχήματος αυτού ενέχει προς το παρόν τουλάχιστον κίνδυνο όσον αφορά την μακρόχρονη προστασία και αντισωματική επάρκεια.


Expert Review of Vaccines
August 2014, Vol. 13, No. 8 , Pages 1027-1038
M A Stanley, S Sudenga, Anna R Giuliano



Σημ. Από την πρώτη προ πολλών ετών ομιλία μου για τον HPV, είχα τονίσει ότι η διαμάχη των δύο εταιρειών για το συγκεκριμένο εμβόλιο ίσως οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Και αυτό έγινε. Και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, ακόμη και για το δοσολογικό σχήμα. Πως να προχωρήσει ο γιατρός στους εμβολιασμούς και να φτάσει σε υψηλά ποσοστά κάλυψης;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μηπως ήταν προωρο το σχημα των δυο δοσεων;
ακομη δεν γνωριζουμε σε βαθος τι γινεται με τις τρεις δοσεις.
πρεπει τελικα να γινεται το εμβολιο αυτο;

kospan@yahoo.com

JOHN KAVALIOTIS είπε...


kospan

Ίσως. Αφού όμως προχώρησαν σε έγκριση βραχέος σχήματος και οι δύο εταιρείες, τώρα ακούγονται αμφιβολίες. Βέβαια, ό,τι γνωρίζουμε είναι με τις τρεις δόσεις. Και ό,τι θα μάθουμε, θα το μάθουμε μετά πολλά χρόνια. Η ουσία είναι ότι ανεξάρτητα από τις δόσεις (μία, δύο ή τρεις), το εμβόλιο για να έχει τα αποτελέσματα που περιμένουμε πρέπει να υπάρξει μεγάλη κάλυψη στον πληθυσμό. Κάτι που ακόμη δεν επιτεύχθηκε παρά σε λίγες μόνο χώρες.

Τώρα όσον αφορά την ερώτηση σας αν πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο αυτό: είναι εμβόλιο κατά του καρκίνου. Αυτό τα λέει όλα. Όλα τα άλλα που ακούγονται και κυκλοφορούν, επιστημονικά ή μη, φήμες ή ψίθυροι ανήκουν στη σφαίρα του αντιεμβολιαστικού κινήματος.