Νοεμβρίου 15, 2015

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ - ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Χρειάστηκα για δεύτερη φορά φέτος κάποια στοιχεία για τη μηνιγγίτιδα. Ανέτρεξα λοιπόν στα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας. 

Την πρώτη φορά έψαξα για τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Και σάστισα. Ανακολουθίες, διαφορετικά νούμερα στους διάφορους πίνακες, ποσοστά που άλλαζαν σε κάθε πίνακα ανάλογα με το πως έκανε την ανάλυση ο συντάκτης του κειμένου. Αλλού αφαιρούσε αλλού πρόσθετε, αλλού μειωνόταν η θνητότητα αλλού αύξανε. Οι ασθενείς βέβαια παρέμεναν οι ίδιοι. Κάποια στιγμή θα αναρτήσω όλες αυτές τις ανακολουθίες. Είπα ότι έτυχε να γίνουν αυτά τα λάθη. Συμβαίνει καμμιά φορά. 

Τη δεύτερη φορά κοίταξα στα γενικά. Και εκεί όμως περίπου τα ίδια. Θα δώσω ένα παράδειγμα από το 2014.


Μηνιγγίτιδες από μηνιγγιτιδόκοκκο, πνευμονιόκοκκο, αιμόφιλο = 110
Λοιπές βακτηριακές μηνιγγίτιδες = 150

Αναρωτήθηκα ποια είναι αυτά τα μικρόβια  που ευθύνονται για περισσότερες μηνιγγίτιδες από ότι τα κλασικά παθογόνα της νόσου. Πάω λοιπόν στην ανάλυση του κεφαλαίου και βλέπω ότι ταυτοποιήθηκαν μόνον οι 50 περιπτώσεις (από τις 150!). Μετράς τα μικρόβια και βλέπεις ότι είναι 47.  Πας στον πίνακα 22, ξαναμετράς και βρίσκεις 49.

Τελικά ποιο από τα τρία νούμερα είναι σωστό; Το 50, το 49 ή το 47;

Και θυμήθηκα και τη θνητότητα του μηνιγγιτιδοκόκκου που έπαιζε από 8-10,5% σε ένα χρόνο σε ίδιο αριθμό ασθενών. 

Αυτές τις στατιστικές στέλνουμε στην Ευρώπη; Μ΄αυτές τις στατιστικές μας ομιλούν οι ειδήμονες στα συνέδρια και μας λένε ότι αυξήθηκε το τάδε μικρόβιο, μειώθηκε το άλλο, η θνητότητα ανέβηκε ή κατέβηκε;

Αν αναρτήσω τα στατιστικά του μηνιγγιτιδοκόκκου θα δείτε πιο λεπτομερώς τι συμβαίνει.

Απάντηση δεν περιμένω φυσικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: