Φεβρουαρίου 02, 2016

ZIKA VIRUS - ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ;

Επανέρχομαι στο θέμα. Πράγματι ποιοι κινδυνεύουν; Οι πλείστοι των πολιτών όχι. Έτσι διαβεβαιώνει επισήμως και το CDC. Συνεπώς που είναι ο παγκόσμιος κίνδυνος;

Οι εγκυμονούσες κινδυνεύουν; Ναι, αν αποδειχθεί τελικά η συσχέτιση ιού και συγγενών διαμαρτιών και αν αυτές δεν λάβουν μέτρα προφύλαξης κατά των κουνουπιών. Να σημειώσουμε ότι συγγενείς διαμαρτίες προκαλούν και πολλοί άλλοι ιοί όταν προσβάλλουν την έγκυο το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Να σημειωθεί επίσης ότι τα κουνούπια μεταδίδουν και άλλα νοσήματα, πιο επικίνδυνα και δυνητικά θανατηφόρα. Δεν βλέπουμε όμως τόση κινητικότητα για τα νοσήματα αυτά.

Ο φόβος για τον Zika ίσως εντοπίζεται στην πιο γρήγορη μετάδοση του. Σήμερα διάβασα δηλώσεις κάποιου μεγαλοστελέχους του WHO ότι θα έχουν αποτελέσματα για εμβόλιο σε 4-5 μήνες και ίσως επιτευχθεί η κυκλοφορία του σε ένα χρόνο. Είναι δυνατόν; Ταχεία παραγωγή εμβολίου; Δεν έμαθαν από το εμβόλιο της γρίπης;

Τι χρειάζεται περισσότερο; Καταπολέμηση των κουνουπιών. Δηλ. κόπος και χρήμα. Το ίδιο βέβαια χρειάζεται και για το εμβόλιο. Ίσως λιγότερος κόπος και χρήμα. Εκεί όμως θα συρρεύσει και χρήμα από τους εμβολιαζόμενους.

Ποιο μέτρο θα είναι αποτελεσματικότερο; Μα φυσικά το χτύπημα στην πηγή. Και η πηγή είναι τα κουνούπια. Αδρανοποιώντας τα κουνούπια εμποδίζουμε την εξάπλωση και άλλων νοσημάτων, όπως dengue fever, Chikungunya κλπ.  

Ας περιμένουμε την απόφαση της επιστημονικής ηγεσίας του WHO. Μέχρι τότε δεν χρειάζεται πανικός, φόβος, ανησυχία. Οι λοιμώξεις πάντα θα υπάρχουν. Η καλύτερη άμυνα για αυτές είναι η γνώση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: