Ιανουαρίου 08, 2017

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΥΣΗ BELL


Σε μελέτη παιδιών και εφήβων (11-21 χρ) για την ασφάλεια του τετραδύναμου μηνιγγιτιδοκοκκικού εμβολίου (Menveo) διαπιστώθηκε αυξημένο ποσοστό παράλυσης Bell στα άτομα που λάμβαναν και άλλο εμβόλιο συγχρόνως με το μηνιγγιτιδοκοκκικό. 

Η παράλυση εμφανιζόταν τις πρώτες 12 εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου, ήταν ήπια και υποχωρούσε μόνη της. 

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι  παρά τη βέβαιη συσχέτιση θα πρέπει η δράση αυτή να μελετηθεί πιο εκτεταμένα.


Pediatrics / December 2016


Λίγα τα περιστατικά, ήπια η παράλυση, μικρό το ποσοστό. Μια μεγάλη όμως απορία: Γιατί σε τέτοιες ηλικίες πρέπει να χορηγούμε πολλά εμβόλια συγχρόνως; Και μη μου απαντήσει κάποιος με το κλασικό επιχείρημα "εύκολη συμμόρφωση' γιατί το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό. Δεν μπορεί να πείσει ο γιατρός άτομα τέτοιας ηλικίας να επανέλθουν για ακόμη ένα εμβόλιο; Δεν το πιστεύω. Και δεν καταλαβαίνω και τη μανία των διαφόρων φορέων για σύγχρονη χορήγηση ακόμη και εκεί που δεν είναι απολύτως αναγκαία. 

Εμείς που εμβολιάζουμε σε κοινωνικά ιατρεία, με πληθυσμό που συνήθως έχει μύρια όσα προβλήματα, με πληθυσμό που δεν κατανοεί πολλές φορές αυτά που του λες, με παιδιά και εφήβους που ίσως δεν ξανάρθουν, δεν αντιμετωπίζουμε συχνά τέτοια προβλήματα. Αν χρειαστεί επάνοδος για άλλο εμβόλιο, επανέρχονται οι άνθρωποι στωϊκά, ούτε γκρινιάζουν ούτε τίποτε. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού αυτού επιβάλλουν πολλές φορές σύγχρονη χορήγηση. Αλλά οι έφηβοι ενός πιο ενταγμένου πληθυσμού γιατί να λάβουν μαζί  2 ή 3 εμβόλια; 

Εκτός των ανεπιθυμήτων ενεργειών που έστω και δειλά δειλά εμφανίζονται, υπάρχει και το πρόβλημα της αντισωματικής απάντησης. Ναι, η βιβλιογραφία λέει ότι δεν επηρεάζεται. Μα στα spc κάποιων εμβολίων αναφέρεται: "σύγχρονη χορήγηση με το x εμβόλιο επηρεάζει την αντισωματική απάντηση - η κλινική σημασία δεν είναι γνωστή". Μα αφού δεν είναι γνωστή η σημασία, γιατί να το χορηγήσουμε συγχρόνως και να μην περιμένουμε; Και ειδικά για νοσήματα που δεν διατρέχει κάποιος άμεσο κίνδυνο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: