Αυγούστου 03, 2017

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ


Το GlobalHealthNow σε άρθρο του της 31-07-2017 διεκτραγωγεί την κατάσταση της δημόσιας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων στην Ελλάδα λέγοντας ότι αυτά οδεύουν στο χάος λόγω των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα. Βέβαια, τα στοιχεία που χρησιμοποιεί είναι προ εξαμήνου, αλλά μάλλον έγιναν χειρότερα σήμερα.

Με την ευκαιρία να σημειώσω ότι  προ ημερών είχα μια εμπειρία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που μόνο θλίψη προκαλεί. Επίσκεψη, σε κλινική του νοσοκομείου που έχει άριστους γιατρούς, για εξυπηρέτηση ενός γνωστού. Η κατάσταση ήταν δραματική. Δεν ξέρω, αλλά τέτοιες εικόνες δεν πρέπει να συναντάς ούτε σε τεταρτοκοσμικές χώρες. Πως μπορεί να δουλεύουν άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες αλλά το ακόμη χειρότερο πως μπορεί να νοσηλεύονται ( και να θεραπεύονται ή μη) άνθρωποι εκεί μέσα;

Λέγανε για το Λοιμωδών, που το έκλεισαν άφρονες πολιτικοί και επιστήμονες παρέα. Μα το Λοιμωδών ήταν από τα πιο καθαρά και περιποιημένα νοσοκομεία της Ελλάδος, κατά γενική ομολογία ακόμη και του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Απλά το κτίριο ήταν παλιό.

Αυτό το νοσοκομείο λοιπόν της πόλης μας δεν το κοιτάζει κανείς; Πρέπει να το κλείσει πάραυτα ή τουλάχιστον να το ανακαινίσουν πάραυτα.  Απορώ πως αντέχει την κατάσταση ένας πρώην διοικητής της (Δ)ΥΠΕ που εργάζεται τώρα εκεί.  Έχουν δίκιο να φωνάζουν τα ξένα ΜΜΕ για την κατάντια του συστήματος.

Και για αναφερθώ και στην προηγούμενη ανάρτηση, ας ασχοληθεί το υπουργείο με αυτά τα σοβαρά θέματα και ας μη χάνει το χρόνο του με θηλασμούς και άλλες "κοινωνικές" φιέστες.

Το περί ου ο λόγος νοσοκομείο προσβάλλει το σύστημα υγείας, προσβάλλει τον γιατρό αλλά κυρίως προσβάλλει τον άνθρωπο. Τρέχουμε για τους πρόσφυγες και ξεχάσαμε τους Έλληνες.  Σε ερώτηση μου σε γιατρό "πως αντέχει και δουλεύει με τέτοιες συνθήκες" η απάντηση ήταν "μάθαμε πια σε σκληρές καταστάσεις - τι άλλο να κάνουμε;".

Κάντε κάτι κύριοι του υπουργείου. Δεν μπορούν όλοι να νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές. Μην θυμάστε τον λαό μόνο στις εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: