Σεπτεμβρίου 22, 2018

ΓΡΙΠΗ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)


Αθηναίος παιδίατρος (συνοικιακός κατά δήλωση του) μου έστειλε μια θεωρία για τη συχνότητα της γρίπης, ειδικά της επερχόμενης. 

Τι λέει ο παιδίατρος:
«Η γρίπη έχει χρονιές με μικρό αριθμό κρουσμάτων. Έχει όμως και χρονιές που τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια. Παρατήρησα ότι μετά τις χαμηλής συχνότητας χρονιές ακολουθεί γρίπη με μακρύτερη χρονική διάρκεια και με αυξημένο  αριθμό ασθενών. Με βάση την παρατήρηση αυτή είδα ότι πέρισυ η εμφάνιση της γρίπης ήταν μικρής διάρκειας. Συνεπώς φέτος θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και φυσικά θα προσβάλλει μεγάλο αριθμό ατόμων».

Δεν ξέρω πόσο και αν στέκει η εκτίμηση αυτή, που στηρίζεται σε μία κλινική παρατήρηση ενός και μόνον γιατρού. Βέβαια από τέτοιες παρατηρήσεις προκύπτουν ενίοτε άξια λόγου συμπεράσματα.  Θα δούμε. Αν ο συνάδελφος επαληθευθεί, θα είναι η χαρά των πάσης φύσεως γριπολόγων που κάθε χρόνο κρατάνε μολύβι και χαρτί και σημειώνουν  νοσήσεις και θανάτους.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι το εμβόλιο συνεχίζει να είναι χαμηλής αποτελεσματικότητας και να έχει τριπλασιαστεί η τιμή του. Και το άλλο που γνωρίζω είναι ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το εμβόλιο καλό είναι να γίνεται όχι πολύ πρώϊμα αλλά αφού θα έχει αρχίσει η εποχή της γρίπης. Ουσιαστικά σε κάπως αργότερο χρόνο από ότι συνιστούν οι φορείς. Και τούτο διότι η προστασία που παρέχει αρχίζει και εξασθενεί σύντομα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: