Οκτωβρίου 08, 2018

KΙΝΟΛΟΝΕΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) του ΕΜΑ (European Medicine Agency) κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις κινολόνες και συστήνει τον περιορισμό έως και την απαγόρευση χρήσης των φαρμάκων αυτών σε όλες τις μορφές τους. Και αυτό λόγω του κινδύνου σοβαρών ανεπιθυμήτων ενεργειών.

Σημαντική ανακοίνωση. Πρέπει όλοι οι γιατροί να τη λάβουν υπόψη μιας και οι κινολόνες εξ αρχής είχαν συνδεθεί με ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Medscape 5-10-2018


Έκπληξη προκαλεί το γιατί τόσα χρόνια δεν είχαν ληφθεί κάποια μέτρα. Όλοι όσοι παρουσίασαν βλάβες μετά τη λήψη των αντιβιοτικών αυτών, πώς θα αποκατασταθούν; Ποιος θα τους αποζημιώσει. Και έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να γίνει αντιληπτή η βλαπτική τους δράση; Μήπως θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια αδειοδότησης νέων φαρμακευτικών ουσιών; Μήπως θα πρέπει να απαιτούνται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες πριν την κυκλοφορία των φαρμάκων; Λέω μήπως.
Μήπως θυμούνται οι γιατροί πόσες και πόσες ομιλίες άκουσαν υπέρ των συγκεκριμένων αντιβιοτικών; Και όχι μόνον αυτών των αντιβιοτικών. Για κάθε νεοεμφανιζόμενο φάρμακο είναι ενθουσιώδεις οι ομιλίες. Είναι απίστευτα τα ποσά που ξοδεύονται για σεμινάρια, συνέδρια, γεύματα, ταξίδια, δώρα κλπ κλπ ώστε να πεισθούν οι γιατροί και να συνταγογραφούν το νέο και συνήθως πανάκριβο φάρμακο. Μήπως πρέπει να βάλουμε λίγο μυαλό και εμείς οι γιατροί και να χορηγούμε παλιά, γνωστά και δοκιμασμένα φάρμακα; Που φυσικά είναι πολύ φθηνότερα. Ίσως αυτό δεν συμφέρει στις εταιρείες. Συμφέρει όμως στους ασθενείς. Και ο γιατρός πρέπει να ενδιοαφέρεται για τον ασθενή του πρωτίστως.    


Δεν υπάρχουν σχόλια: