Απριλίου 11, 2023

ΜΑΚΡΑ COVID - ΠΡΟΛΗΨΗ;

Η μακρά COVID είναι μία κατάσταση κατά την οποία τα συμπτώματα της αρχικής λοίμωξης από κορωνοϊό παραμένουν επί μακρόν (απροσδιόριστο ακόμη πόσο επί μακρόν) και ταλαιπωρούν τον ασθενή. Τα συμπτώματα αυτά είναι ποικίλα, είναι πολλά, και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Φυσικά, η αντιμετώπιση της μακράς αυτής νόσησης είναι δύσκολη και όχι ακόμη καθορισμένη. 

Μπορεί να προφυλαχθεί κάποιος από τη μακρά νόσηση; Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν τρόπος. Μάλλον εξαρτάται από σχετικά αδιευκρίνιστους παράγοντες. Πάντως υπάρχουν κάποιες μελέτες που λένε ότι ο εμβολιασμός πριν τη νόσηση μειώνει κατά 35% την πιθανότητα να αποκτήσει κάποιος μακρά COVID, ενώ ο εμβολιασμός μετά τη νόσηση μειώνει τον κίνδυνο κατά 27%.

Αυτά ανεξαρτήτως του τι πιστεύει κάποιος για το εμβόλιο. Αν πρέπει ή δεν πρέπει να χορηγείται. Φυσικά  δεν έχει "ζυγισθεί" ακόμη τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος από τη μακρά  COVID και τι μπορεί να πάθει από το εμβόλιο. Όταν αυτά τα δύο μελετηθούν πλήρως και μπούν το ένα απέναντι στο άλλο, μόνον τότε θα μπορούμε να μιλάμε άφοβα.

Προσωπικά πιστεύω ότι  οι κίνδυνοι από το συγκεκριμένο εμβόλιο μακροπρόθεσμα είναι μεγαλύτεροι από ότι αυτοί της μακράς COVID. Το μέλλον θα δείξει. 


  



Δεν υπάρχουν σχόλια: