Ιουλίου 02, 2023

ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και δέχονται κατηγορίες για πολλές νοσηρές καταστάσεις που πιθανόν να προκαλούν, από καρδιαγγειακά έως κακοήθειες. Αυτά λένε οι μελέτες που μερικές φορές αλληλοσυγκρούονται. Από την άλλη ένα ποσοστό του Τύπου έχει λάβει το μέρος των γλυκαντικών αυτών. 

Εν τω μεταξύ ο ΠΟΥ στην επόμενη συνεδρία του σκοπεύει να κατατάξει την ασπαρτάμη στην κατηγορία των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών. Η ασπαρτάμη είναι το συχνότερο ίσως γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία. Εγκρίθηκε το 1974. Και κατηγορείται το 2023. Σκεφτείτε πόσες χιλιάδες επί χιλιάδων άνθρωποι κατανάλωσαν και καταναλώνουν την ουσία αυτή. Και μετά σχεδόν 50 χρόνια αντελήφθησαν την επικινδυνότητα της ουσίας. Λογικό (;), διότι για να φανεί το εύρος των επιπτώσεων κάποιου φαρμάκου ή προσθετικής ουσίας θέλει πολλά χρόνια. Ίσως όχι 50, αλλά αρκετά.

Medscape Inf Dis 26-06-2023 / 29-06-2023


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημ. [κατηγορείτ-αι]

Αγαπητέ Γιατρέ,
ελπίζω πως είσθε καλά.
Σας ευχαριστώ πάντοτε για όσα κοινοποιείτε και μοιράζεστε μαζί μας εδώ.

Εάν μου επιτραπεί, θα ήθελα να ρωτήσω μήπως γνωρίζετε που ανήκει η φρουκτόζη; Κι αν υπάρχει ποιοτική βαθμίδα..

Με χαιρετισμούς,
Έλλη Φυρογένη

JOHN KAVALIOTIS είπε...


Η φρουκτόζη είναι φυσικό σάκχαρο και περιέχεται κυρίως σε φρούτα. Κυκλοφορεί βέβαια και σε σιρόπι π.χ., στο εμπόριο, αλλά δεν είναι τεχνητό γλυκαντικό.

Εν τω μεταξύ στο θέμα έχει αρχίσει μια αμφισβήτηση των επιστημονικών ευρημάτων από μέρος του τύπου. Επιδοτούμενη ή όχι δεν γνωρίζω. Πιστεύω ότι κάθε τεχνητό δυνητικά μπορεί να έχει συνέπειες. Η φύση έχει φροντίσει να δώσει απλόχερα στον άνθρωπο κάθε τι που τον ωφελεί και μηχανισμούς που τον βοηθούν να αντιμετωπίσει κάθε τι που τον βλάπτει. Το μυστικό κρύβεται στο "μέτρον άριστον". Οι υπερβολές (προς κάθε πλευρά και για κάθε θέμα) σίγουρα δεν ωφελούν.