Απριλίου 25, 2024

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - ΒΡΑΧΥ ΣΧΗΜΑ

Η ιστορία του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου είναι μια συνεχής πορεία αλλαγών και δοκιμών. Το συζευγμένο εμβόλιο ξεκίνησε από 7 στελέχη, πήγε στα 10, στα 13, στα 15 και τώρα στα 20 στελέχη. Σημειωτέον ότι οι ορότυποι του πνευμονιοκόκκου είναι περί τους 100. Το δοσολογικό σχήμα άλλαξε και αυτό με το τελευταίο ισχύον να είναι το 2+1 (δύο βασικές δόσεις και 1 αναμνηστική). 

Το 13δύναμο εμβόλιο είναι ένα από τα πιο ακριβά εμβόλια για παιδιά. Για να μειώσει το κόστος αλλά και τον αριθμό των ενέσεων, η Αγγλία από τον Ιανουάριο 2020 υιοθέτησε το σχήμα 1+1 (μία βασική + 1 αναμνηστική), όντας έτσι η μόνη χώρα που εφαρμόζει αυτό το σχήμα. 

Μελετώντας το σχήμα αυτό οι Άγγλοι είδαν ότι οι αποτυχίες του εμβολίου και οι λοιμώξεις εκ διαφυγής είχαν παρόμοια συχνότητα και στις δύο ομάδες. Η συχνότητα της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης στη χώρα ήταν μικρότερη την περίοδο 2022-2023. Οι μελετητές εφιστούν την προσοχή για λοιμώξεις από στελέχη του 13δύναμου εμβολίου που παρουσιάζουν αύξηση τελευταία μετά τη λήξη της πανδημίας. 

Lancet Infect Dis 2024; 24: 546–56


Ένα πολύπαθο εμβόλιο, που άλλαξε σχήματα και δοσολογίες, που άλλαξε σύνθεση πολλάκις. Ένα εμβόλιο ακίνδυνο θα λέγαμε, χωρίς ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες, που όμως προκάλεσε αντικατάσταση οροτύπων με συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα να μη διαφέρει πολύ από εμβόλιο σε εμβόλιο. Δηλ. μπορεί να μειώνει τα στελέχη του εμβολίου, αλλά οδηγεί στην εμφάνιση άλλων στελεχών και έτσι οι λοιμώξεις συνεχίζονται στα ίδια περίπου επίπεδα. 

Τη λύση θα δώσει το πρωτεϊνικό εμβόλιο, αν και όποτε βγει.   



Δεν υπάρχουν σχόλια: