Σεπτεμβρίου 19, 2006

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ

Στην Κλινική μας νοσηλεύεται βρέφος 5,5 μηνών με μηνιγγίτιδα. Ουδέν περίεργο. Το περίεργο είναι ότι στο βρέφος είχε χορηγηθεί μόλις μία δόση πενταπλού εμβολίου (DTP-IPV-Hib). Στην ηλικία αυτή θα έπρεπε να είχε λάβει άλλη μία δόση (πενταπλό ή εξαπλό), δύο δόσεις ηπατίτιδας, δύο δόσεις μηνιγγιτιδοκοκκικού και δύο πνευμονιοκοκκικού εμβολίου.

Είναι το τρίτο παιδί που θυμάμαι τον τελευταίο καιρό, που δεν είχε εμβολιασθεί (ως θα όφειλε) και νόσησε από μηνιγγίτιδα.

Δεν θα εξετάσω τους λόγους για τους οποίους οι παιδίατροι καθυστερούν τα εμβόλια της μηνιγγίτιδας (ουσιαστικά μηνιγγιτιδοκόκκου και πνευμονιοκόκκου μια και του αιμοφίλου έχει ενσωματωθεί πλέον στον βασικό κορμό εμβολιασμών). Θα τονίσω όμως ότι η καθυστέρηση αυτή είναι απαράδεκτη, αντιεπιστημονική και επικίνδυνη. Το να αρνείται κανείς να κάνει ένα εμβόλιο, είναι μια άποψη. Όχι σωστή, αλλά άποψη. Το να δέχεται όμως ότι πρέπει να γίνει το εμβόλιο αλλά να το μεταθέτει για x λόγους στο μέλλον είναι πλήρως καταδικαστέο.

Η ηλικία είναι από τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες της μηνιγγίτιδας. Και η συχνότητα της νόσου είναι πολύ μεγαλύτερη στις μικρές ηλικίες. Αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους τους παιδιάτρους, ανεξαρτήτως τόπου επαγγέλματος, θέσεως ή τίτλου.

Εν κατακλείδι: εμβολιάστε σωστά. Στη σωστή ηλικία με το σωστό εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: