Σεπτεμβρίου 27, 2006

ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ

Η ανεμευλογιά είναι μια «δύσκολη» λοίμωξη ως προς την έκβαση της και τη μακροχρόνια πορεία της. Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ παρά τη 10ετή εφαρμογή του εμβολιασμού, η νόσος εξακολουθεί να υφίσταται, να προακλεί επιδημικές εξάρσεις αλλά ακόμη και θανάτους. Το εμβόλιο της ανεμευλογιάς εισήχθη και στη χώρα μας από έτους περίπου. Από την αρχή της εισαγωγής του, υποστηρίξαμε ότι θα έπρεπε να γίνονται δύο δόσεις στα παιδιά αντί της μίας που επισήμως είχε εγκριθεί. Εξάλλου αυτό ήταν εμφανές από διάφορες μελέτες αλλά και τη διαφαινόμενη τάση διεθνώς.

Πρόσφατα, οι υπηρεσίες και οι επιτροπές εμβολίων στις ΗΠΑ υιοθέτησαν, ανακοίνωσαν και σύντομα πρόκειται να το δημοσιεύσουν, το διπλό πλέον σχήμα. Έτσι συστήνουν δύο δόσεις εμβολίου:
1η σε ηλικία 12-15 μηνών
2η σε ηλικία 4-6 χρόνων

Η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει και νωρίτερα με την προϋπόθεση να έχει παρέλθει ένα τρίμηνο τουλάχιστον από την προηγούμενη δόση.

Το προτεινόμενο σχήμα συμπίπτει με αυτό της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς. Και είναι φυσικό αφού το MMR-V (ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς-ανεμευλογιάς / δεν κυκλοφορεί προς το παρόν στη χώρα μας) γίνεται με το ίδιο δοσολογικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: