Δεκεμβρίου 30, 2007

ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Γνωστό το θέμα και ο συσχετισμός των δύο αυτών καταστάσεων. Ποιος όμως ακούει;
Προ ημερών έγινε στο Bali-Indonesia συνάντηση πολλών κρατών (190 αν θυμάμαι καλά) για το κλίμα, το περιβάλλον και τις επιπτώσεις στη ζωή μας.
Ο ΠΟΥ τονίζει ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λοιμώξεις, πχ ελονοσία και διάρροια αν αυξηθεί παραπάνω η θερμοκρασία στον πλανήτη μας.
Οι υψηλές θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε έλλειψη νερού και παραγωγής γεωργικών προϊόντων με τις ανάλογες συνέπειες, ειδικά στις φτωχότερες χώρες. Παθογόνα που είναι λιγότερο ακίνδυνα σε ψυχρά κλίματα, γίνονται πιο επικίνδυνα σε αυξημένες θερμοκρασίες. Η χολέρα, η πανώλης και η γαστρεντερίτιδα θα είναι πολύ πιο συχνά κοντά μας, στις ειδήσεις και στα νοσοκομεία.
Υπολογίζεται ότι αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1% στην Ινδονησία, θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 8% της συχνότητας της οξείας γαστρεντερίτιδας.
Ευνόητες είναι οι συνέπειες στον άρρωστο, στην κοινωνία, στο κράτος. Φαντασθείτε πόσα συστήματα υγείας θα υπερθερμανθούν και αυτά με τη σειρά τους, και ίσως δεν αντέξουν τον φόρτο, αν συνεχισθεί η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας και αν ξεσπάσουν επιδημίες.
Ποιος ακούει όμως; Ξαναρωτάμε. Μόνη της ανέβηκε η θερμοκρασία του πλανήτη μας; Μήπως κάποια στιγμή ο ανελέητος αγώνας για συσσώρευση πλούτου οδηγήσει στην κατάρρευση του πλούτου; Χωρίς υγεία και χωρίς δομημένη κοινωνία, για ποια αγαθά θα μιλάμε;
Φαντάζουν ίσως μελαγχολικές οι σκέψεις στο λυκόφως του παληού χρόνου και στην χαραυγή του καινούριου. Μάλλον όμως αντικατοπτρίζουν την αλήθεια (έστω και αν φαίνεταιλίγο μακρινή). Παρόλα αυτά όλοι μας ελπίζουμε για κάτι καλύτερο. Για μια μεγαλύτερη σύνεση αυτών που καθοδηγούν τα κράτη και τις κοινωνίες.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: