Φεβρουαρίου 27, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV ΚΑΙ ΟΠΑΔ

Πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την εισαγωγή στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο κατά του HPV. Δωρεάν μάλιστα (ως ώφειλε). Πολύ σωστή ενέργεια. Πάρα πολύ σωστή και μπράβο σε όποιον έλαβε την απόφαση.

Ακούστε όμως τι λέει ο ΟΠΑΔ-μια υπηρεσία του Δημοσίου.

Εγκύκλιος του ΟΠΑΔ (Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) με ημερομηνία 08-02-2008 και αριθμό πρωτοκόλλου 5124.

"Αφού αναφέρει τα σχετικά περί εμβολίου, χωρίς να αναφέρει ότι δεν υπάρχει συμμετοχή, τονίζει ότι σε ηλικίες μέχρι 14 χρόνων το εμβόλιο συνταγογραφείται από παιδιάτρους, γυναικολόγους, γενικούς γιατρούς, παθολόγους. Από όλους δηλ. Πέραν των 14 χρ. αφαιρούνται οι παιδίατροι και το εμβόλιο συνταγογραφείται από όλους τους άλλους. Σε κορίτσια πάνω από 18 χρόνων συνεχίζεται η συνταγογράφηση από τους προηγούμενους και προστίθεται η υποχρέωση βεβαίωσης από ιατρό-γυναικολόγο ότι η γυναίκα δεν έχει προσβληθεί από όλα τα στελέχη του ιού που περιέχει το εμβόλιο!!!"

Αυτά γράφει ο ΟΠΑΔ.

Μάλλον κάποιοι μας δουλεύουν. Ή έχουν παντελή άγνοια. Και στις δύο περιπτώσεις μήπως δεν θα έπρεπε να είναι στις συγκεκριμένες καρέκλες;

Σημειώνουμε:

- Η εγκύκλιος αφαιρεί από τους παιδιάτρους (κατ΄ εξοχήν αρμόδιους για πάσης φύσεως εμβολιασμούς) το δικαίωμα να συνταγογραφούν για εμβόλια σε ηλικίες πάνω από 14 χρ. Δίνει όμως αυτό το δικαίωμα στους γενικούς και λοιπούς γιατρούς !

- Η εγκύκλιος επιβάλλει στις γυναίκες άνω των 18 ετών να προσκομίσουν βεβαίωση γυναικολόγου ότι δεν έχουν προσβληθεί από τους τύπους του ιού που περιέχονται στο εμβόλιο. Αυτό δεν προκύπτει από καμμία επίσημη ένδειξη του εμβολίου. Οπωσδήποτε το εμβόλιο έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα σε προσβληθείσες γυναίκες αλλά διεθνώς συνιστάται η χρήση του και σ΄αυτή την ομάδα. Ο ΟΠΑΔ αυθαιρετεί και οδηγεί τις νεαρές γυναίκες σε υποβολή σημαντικού εξόδου για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις που ζητά και έτσι μειώνει πολύ την έννοια "δωρεάν" του εμβολίου.

- Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον υπεύθυνο που αναφέρεται στο έγγραφο (περίπου 13.45 σήμερα), και τονίζοντας του τα παραπάνω, μας απάντησε ότι δεν υπάρχει σημαντική δαπάνη διότι οι τύποι του ιού μπορεί να βρεθούν με μια απλή κολποσκόπηση (έτσι τους ενημέρωσαν οι γυναικολόγοι της υπηρεσίας τους, κατά τα λεγόμενα του) κάτι που σημαίνει μια απλή επίσκεψη στον γυναικολόγο. Αν αυτό είναι δυνατόν!!!

Πόσο κοστολόγησε την επίσκεψη αυτή; Μόνον 20 Ευρώ. ΝΑΙ!!! Μάλλον ζει κάπου αλλού ο αγαπητός αυτός κύριος και όχι στη χώρα μας και δη στην Αθήνα.

Πιστεύουμε ότι το Υπουργείο πρέπει να λάβει κάποια μέτρα και να αποσύρει άμεσα τη διάταξη αυτή του ΟΠΑΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: