Μαρτίου 21, 2008

ΕΜΒΟΛΙΟ HPV (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)

Δεν υπάρχει κανένα νέο ακόμη από τον ΟΠΑΔ (τουλάχιστον σε γνώση μας) για τη διάταξη που υποχρεώνει τις άνω των 18 χρόνων γυναίκες σε έλεγχο των τύπων του ιού προκειμένου να τους χορηγηθεόι δωρεάν το εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε προ ημερών στο 39th Annual Meeting On Women's Cancer της Society Of Gynecologic Oncologists (Florida, USA) η αποτελεσματικότητα του διδύναμου εμβολίου για 6 1/2 χρόνια. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν (διδύναμο και τετραδύναμο) είναι καινούρια και συνεπώς η γνώση της χρονικής διάρκειας αποτελεσματικότητας ανανεώνεται συνεχώς. Σημαντική είναι και η διασταυρούμενη προστασία που έχει ανακοινωθεί τόσο για το διδύναμο (πρόσφατα, 78% και 60% για 45 και 31 αντίστοιχα) όσο και για το τετραδύναμο (λίγο παλαιότερα) προς άλλους λιγότερο συχνούς (πλην όμως ογκογόνους) τύπους του ιού. Βέβαια μένει να αποδειχθεί στην κλινική πράξη η σημασία της διασταυρούμενης προστασίας για τον συγκεκριμένο ιό και τα νοσήματα που προκαλεί. Για άλλα εμβόλια η διασταυρούμενη προστασία έχει προσφέρει αρκετά.

Πέραν των ανωτέρω, η ουσία είναι μία. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται. Το εμβόλιο έχει περιληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Και όσο πιο γρήγορα το υιοθετήσουν οι γιατροί τόσο καλύτερα για τα κορίτσια.

Γνώμη μας: θα πρέπει να περιληφθούν και τα αγόρια στις ενδείξεις του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: