Ιουνίου 19, 2008

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)

Στις 16-06-06 είχαμε αναρτήσει ένα σχόλιο για το πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο.
Δύο χρόνια μετά, το σχόλιο παραμένει επίκαιρο και το επαναφέρουμε παρακάτω.
Θα προσθέσουμε λίγα μόνον.
Γιατί ευτελίζεται συνεχώς το παιδιατρικό συνέδριο; Γιατί μειώνεται η ποιότητα των εργασιών; Γιατί έφθασε να ανακοινώνονται και περιστατικά; Γιατί δεν αυξάνονται οι ανεξάρτητες εισηγήσεις ειδικών; Γιατί μειώθηκαν οι εκδηλώσεις του συνεδρίου;
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΞ;
Έτσι θα μειωθεί το τουριστικό μέρος και λογικά θα αυξηθεί το επιστημονικό ενδιαφέρον.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο:

"Θα θέλαμε από το βήμα αυτό να πούμε δυο λόγια για το Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο. Συνέδριο καλά οργανωμένο, και παλαιότερα με πολυπληθή συμμετοχή, η οποία δυστυχώς φθίνει συνεχώς. Ποιο είναι το το ζητούμενο από ένα τέτοιο συνέδριο; Σήμερα υπάρχει πληθώρα επιστημονικών ημερίδων, συμποσίων, σεμιναρίων κλπ σε όλη την Ελλάδα και με θέματα που άπτονται όλων των υποειδικοτήτων της παιδιατρικής. Η γνώση λοιπόν προσφέρεται πλουσιοπάροχα. Με την ευρεία χρήση μάλιστα του διαδικτύου, η γνώση προσεγγίζεται και αποκτάται ακόμη πιο εύκολα. Από την πολυθρόνα του σπιτιού μας. Τι θα ζητούσε επομένως ο παιδίατρος από ένα πανελλήνιο συνέδριο; Όχι φυσικά ακόμη έναν αριθμό εργασιών, ποικίλου επιπέδου. Το πανελλήνιο συνέδριο είναι η κορυφαία εκδήλωση της παιδιατρικής οικογένειας και θα πρέπει να αποτελεί το «συμπέρασμα» όλων των άλλων εκδηλώσεων. Ο παιδίατρος θα πρέπει να έρθει να ακούσει τη συσσωρευμένη εμπειρία καταξιωμένων συναδέλφων και την πραγματικά ερευνητική δουλειά τους. Το συνέδριο αυτό δεν πρέπει για κανέναν λόγο να αποτελεί βήμα για «βάπτισμα πυρός». Η διοίκηση ας αποφασίσει να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες. Το συνέδριο να γίνεται ανά διετία, να αναβαθμισθεί επιστημονικά, να μειωθεί ο αριθμός των εργασιών, να τεθούν αυστηρά κριτήρια για τις όποιες ανακοινώσεις θα υποβάλλονται, να λαμβάνονται υπόψη οι βαθμολογίες των κριτών. Βέβαια αυτά ίσως έχουν κάποιο κόστος. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ μικρό. Όποιοι τολμήσουν, να είναι σίγουροι ότι θα έχουν την επιδοκιμασία και τη συμπαράσταση της πλειονότητας των παιδιάτρων. Η θητεία τους θα μείνει στη μνήμη όλων και όχι μόνον στον στενό κύκλο των συναδέλφων που ασχολούνται με τα κοινά".

9 σχόλια:

yanis είπε...

Θα μου επιτρέψετε να προτείνω την παρακολούθηση συνεδρίων από τον παγκόσμιο ιστό. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε τις εκπομπές των ρυπογόνων αεροσκαφών και αποθαρρύνουμε τον ιατρικό τουρισμό και την biased ενημέρωση των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως επειδή όσο περισσότερες εργασίες γίνουν δεκτές, τόσο περισσότεροι θα εγγραφούν --> περισσότερα έσοδα από μετάβαση, ξενοδοχεία κλπ, κλπ?
Μήπως αν γίνεται αποκλειστικά σε μεγάλες πόλεις είναι δύσκολο να "κλειστούν" εκ των προτέρων όλες οι πτήσεις και όλα τα ξενοδοχεία, ώστε να ανέβουν οι τιμές και να υπαρχουν μεγαλύτερα έσοδα?
Επίσης, γιατί ενώ θα έπρεπε συμμετέχοντας στο συνέδριο να έχεις φθηνότερη τιμή σε ξενοδοχεία και αεροπορικές πτήσεις, στην πραγματικότητα οι τιμές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα πλήρωνες μια εβδομάδα πριν ή μετά το συνέδριο?
Οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα είναι προφανείς.
Προτιμώ να παραμείνω ανώνυμος σε αυτό το σχόλιο.
Το τελευταίο είναι το περισσότερο ανησυχητικό.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΑΝΩΝΥΜΕ!!!!

JOHN KAVALIOTIS είπε...

yanis
anonymous
anonymous

Εγώ τι να πω;

Όσον αφορά το δίκτυο, πολλά συνέδρια έχουν εκτενείς αναφορές στο δίκτυο 1-2 εβδομάδες περίπου μετά το συνέδριο. Αναφορές, αναλύσεις και σχολιασμούς. Προς το παρόν όμως είναι λίγα αυτά τα συνέδρια.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και πολλά χρόνια το συνέδριο-κυρίως- αυτό έχει γίνει τουρουστική ατραξιόν και έχει χάσει το ενημερωτικό και επιστημονικό σκοπό του. Ακόμα και όταν ο αριθμός των συνέδρων είναι μεγάλος , οι αίθουσες είναι άδειες.Συμφωνώ απόλυτα με τον σταθερό τόπο διεξαγωγής του.
matouflo

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τους προηγούμενους. Το συγκεκριμένο συνέδριο πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά και σημαντικά.
Μπορεί να γίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν να βλέπει κανείς ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και γιαγιές να έρχονται για διακοπές, χωρίς να έχουν την ευθιξία να παρακολουθήσουν έστω μια συνεδρία. Κανείς δεν τα βλέπει αυτά; Οι εταιρείες γιατί πληρώνουν;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προσωπικά έχω πάψει να παρακολουθώ αυτά τα συνεδρία. Δεν βρίσκω τίποτα το ενδιαφέρον.

Έτσι και αλλιώς, η αληθινή παιδιατρική στην Ελλάδα έχει πεθάνει. Υπήρξε ποτέ?

Συγχαρητήρια στον κ.Καβαλιώτη για τις προσπάθιές του να καθιερωθεί ένα αξιοπρεπέστατο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, πλήρης εναρμονισμένο με τις ισχύουσες πρακτικές. Ήταν μεγάλη πρόοδος.

Συγχαρητήρια στον κ.Καβαλιώτη για τις προσπάθειές του να καθιερωθεί ένα επίπεδο συναντήσεων και συζητήσεων τόσο φρέσκο, διαφορετικό, και παραγωγικό.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

anonymous

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Πάντως, αν εσείς είστε μια φορά απογοητευμένος εγώ είμαι πολλές φορές. Και όσο σκέφτομαι και τις εξετάσεις ειδικότητας (σήμερα είχαμε) με πιάνει πιο πολύ απογοήτευση.

Ωστόσο, η ελπίδα πάντα καραδοκεί.

Ανώνυμος είπε...

να γίνει το συνέδριο μία μέρα με λίγες ομιλίες απο ειδικούς με αμφίδρομη σχέση με τους ακροατές