Ιουνίου 23, 2008

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν σχεδόν 400 κρούσματα λοίμωξης από ένα ειδικό στέλεχος σαλμονέλλας (Salmonella Saintpaul). Τα κρούσματα αφορούσαν σε 30 Πολιτείες των ΗΠΑ και αποδίδονται σε βρώση τομάτας που είχε επιμολυνθεί με αυτό το στέλεχος σαλμονέλλας (Medscape June 08). Θάνατος δεν αναφέρθηκε στους ασθενείς που προσβλήθηκαν, κάτι που δεν εμπόδισε βέβαια τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ να μιλούν για «επίθεση της ντομάτας-φονιά». Η ηλικία των αρρώστων ήταν από 1 χρόνου έως 88 χρόνων και το 47% από αυτούς αφορούσε θήλεα. Για σύγκριση, το CDC αναφέρει ότι την ίδια περίοδο του 2007 μόνον 3 άτομα είχαν προσβληθεί στις ΗΠΑ από το στέλεχος αυτό.
Η κλινική συμπτωματολογία είναι αυτή της οξείας γαστρεντερίτιδας με διάρροια, πυρετό και κοιλιακά άλγη. Είναι γνωστό όμως ότι η σαλμονέλλα μπορεί να προκαλέσει και βαριά σηπτική λοίμωξη.

Μερικές πρακτικές οδηγίες που μπορεί να προφυλάξουν το κοινό:
  • Ψύξτε εντός δύο ωρών τις μαγειρευμένες τομάτες – ειδάλλως πετάξτε τις
  • Μην καταναλώνετε «κακοποιημένες» ντομάτες και πετάξτε αυτές που φαίνονται λερωμένες
  • Πλύνετε καλά με τρεχούμενο νερό όλες τις ντομάτες
  • Διατηρείστε τις ντομάτες που σκοπεύετε να καταναλώσετε ωμές, χωριστά από άλλες τροφές
  • Πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε για τις ντομάτες
  • Καλύτερο είναι να κάνετε το ίδιο όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για κάθε διαφορετικό είδος τροφίμου

Με την ευκαιρία, να αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Αρκετοί ασθενείς νοσηλεύθηκαν στην Κλινική μας. Σε ορισμένους απομονώθηκε σαλμονέλλα.

Προσοχή λοιπόν. Αυστηρή υγιεινή των χεριών και ειδικά πριν από την κατανάλωση τροφίμων.

Προσοχή στα ωμά τρόφιμα.

Προσοχή και στα παγωτά. Παγωτά που έχουν περίεργο σχήμα (που σημαίνει ότι κάποια στιγμή αποψύχθηκαν και στη συνέχεια καταψύχθηκαν εκ νέου – κάτι πολύ επικίνδυνο) καλύτερα να τα αποφεύγουμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πράγματι, πριν λίγες μέρες που βρισκόμουν στη νέα υόρκη, ανακοινώθηκε πως υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση κάποιας ποικιλίας και σοδειάς τομάτας. ωστόσο, φάνηκε πως πάρθηκαν και εφαρμόστηκαν τέτοια μέτρα που -εντός μόλις λίγων ημερών- κοινοποιήθηκε πως οι τομάτες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι κατάλληλες κι ακίνδυνες.

άραγε, πράγματι διενεργήθηκε ο κατάλληλος έλεγχος με τόσο άμεσο αποτέλεσμα, ή χειραγωγήθηκε ο (συγκεκριμμένος) καταναλωτής; σε κάθε περίπτωση, η θετική εντύπωση πως "κάποιοι φροντίζουν" επανέφερε δυναμικά το αγοραστικό κοινό στην επιθυμητή τάξη.

όμως αλλού, η ανησυχία υφέρπει και η ..φαινομενολογία δεν αρκεί. πρόσφατα στη νότια κορέα, μέγα πλήθος λαού διαμαρτυρήθηκε ενάντια στη νέα διακρατική συμφωνία εισαγωγής κρεάτων παραγωγής ηπα, λόγω εκείνης της (προ ετών) περιόδου με τη νόσο των τρελλών αγελάδων. μάλιστα, οι βεβαιώσεις των αρχών πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ήταν που δυνάμωσαν σε υπερθετικό βαθμό την ..αταξία του (εν/θυμωμενου) κοινού.

αντιθέτως, ενώ παλαιότερα, η γνωστή αλυσίδα boston market έκλεινε ένα-ένα τα ψητοπωλεία της στη βορειανατολική ακτή των ηπα, λόγω του θανάτου πελατών της από κατανάλωση κοτόπουλου, (επρόκειτο για περίπτωση σαλμονέλλας, αν θυμάμαι σωστά), σήμερα ένα-ένα επανανοίγουν, προσφέροντας ακριβώς το ίδιο τυποποιημένο μενού (προφανώς με τους ίδιους προμηθευτές και την ίδια διαδικασία παρασκευής, κλπ.) ωσάν να μην υπήρξε ποτέ ..εκείνο το συμβάν.

Μμ