Σεπτεμβρίου 16, 2008

HPV ΕΜΒΟΛΙΟ - ΝΕΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

To FDA με πρόσφατη ανακοίνωση (Σεπτέμβριος 12, 2008), επεξέτεινε τις ενδείξεις του τετραδύναμου κατά του HPV εμβολίου, στις οποίες πλέον περιλαμβάνονται εκτός του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του κόλπου καθώς και ο καρκίνος του αιδοίου. Όχι τόσο συνήθεις βέβαια καρκίνοι οι δύο τελευταίοι, αλλά υπαρκτοί.

Συγχρόνως το FDA έλαβε απόφαση να αναγράφονται στο φύλο οδηγιών πληροφορίες για τους θανάτους, τους σπασμούς, τις αυτοάνοσες διαταραχές και τις παραλύσεις που παρατηρούνται σε λήπτες του εμβολίου. Φυσικά δεν αναφέρεται συσχέτιση όλων αυτών με το εμβόλιο. Απλώς καταγράφονται οι παρατηρήσεις.

Εκείνο που οφείλεται να τονισθεί είναι ότι το εμβόλιο δεν θα πρέπει να προκαλεί αίσθημα ασφάλειας για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα γενικώς. Το εμβόλιο προφυλάσσει από συγκεκριμένα στελέχη του HPV και μόνον, και προφυλάσσει καλύτερα άτομα τα οποία δεν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Το τεστ Παπανικολάου συνεχίζει να αποτελεί σημαντικότατο μέτρο προφύλαξης και δεν θα πρέπει να αμελείται με κανέναν τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: