Δεκεμβρίου 03, 2008

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οι νέες ρυθμίσεις που αναγγέλθηκαν για το ΕΣΥ, φαίνονται εκ πρώτης όψεως πολύ ικανοποιητικές. Δίνουν πνοή σε ένα σύστημα που αργοπέθαινε και είχε απαξιωθεί από όλους. Προφανώς εσκεμμένα είτε γιατί κάποιοι προωθούσαν την ιδιωτική υγεία είτε γιατί πολλοί το έβλεπαν σαν αντίπαλο πόλο προς το πανεπιστημιακό σύστημα υγείας. Και αν το ΕΣΥ αργοπέθαινε το άλλο σύστημα είναι πεθαμένο από καιρού. Η διαπίστωση προέρχεται και εκ των ένδον, από πολλά δημοσιευμένα κείμενα όσων τολμούν να βλέπουν την αλήθεια. Και μια από τις αλήθειες είναι ότι πολλά τμήματα του ΕΣΥ δουλεύουν πολύ καλύτερα, πολύ πιο οργανωμένα και πολύ πιο υπεύθυνα από μεγαλόσχημες πανεπιστημιακές μονάδες. Ας αναγνωρίσουμε κάποτε (οι ιθύνοντες, γιατί ο κόσμος το αναγνωρίζει), το έργο και την αυτοθυσία όσων κρατούν ακόμη αυτό το σύστημα.

Οι ρυθμίσεις αυτές λοιπόν, βάζουν μία τάξη στα του συστήματος, βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, ειδικά ως προς την εξέλιξη των γιατρών και τα εργασιακά τους. Δίνουν και μια μικρή αύξηση μισθολογική, που βέβαια απέχει πολύ από το να προσεγγίσει όσα είχαμε
υπογράψει κατά την αρχική εφαρμογή του συστήματος, αλλά εντάξει, μας δίνουν και ένα κερασάκι.

Το ρηξικέλευθρο στην όλη υπόθεση είναι ότι πλέον οι προσλήψεις στο ΕΣΥ θα γίνονται στον εισαγωγικό βαθμό, του επιμελητή Β. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική ανανέωση το σύστημα, που ευνόητο είναι ότι μετά τόσα χρόνια είχε αρχίσει να γερνάει. Χωρίς νέους ανθρώπους, χωρίς κίνητρα εξέλιξης, χωρίς οικονομική ενίσχυση.

Ας ελπίζουμε λοιπόν ότι κάτι καλό αρχίζει.

Και ας γνωρίζει ο κόσμος ότι η περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υψηλού επιπέδου, η πρόσβαση στα νοσοκομεία είναι σαφώς πιο εύκολη από οπουδήποτε αλλού και η αντιμετώπιση από τους γιατρούς είναι σαφώς πιο ανθρώπινη από οπουδήποτε αλλού επίσης. Το ότι μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, είναι γεγονός. Αλλά οι εξαιρέσεις αυτές δεν καταργούν τον κανόνα. Και δεν αναιρούν την προσφορά των γιατρών που κοπιάζουν χρόνια για το σύστημα.

ΥΓ. Αν κάποιος νομίσει ότι υπάρχει ανακολουθία σ΄ αυτό το κείμενο, με παλαιότερα που σχολιάζω στάσεις και συμπεριφορές, θα δει ότι μιλάω για διαφορετικά πράγματα - όταν διαβάσει προσεκτικά τα κείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: