Φεβρουαρίου 26, 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Για την ένταξη ενός εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μιας χώρας επικρατούν δύο απόψεις. Η μία λέει ότι καλό είναι όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν, να εντάσσονται στο πρόγραμμα. Η άλλη λέει ότι εντάσσονται εμβόλια που είναι αναγκαία με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εδώ τι γίνεται;;

Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ελάχιστα. Πολλές φορές ανύπαρκτα. Που στηρίζεται λοιπόν η ένταξη ενός εμβολίου στο πρόγραμμα; Είναι κάτι που ουδέποτε αντιλήφθηκα.

Η κλινική μας νοσηλεύει κατ΄εξοχήν τα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια. Έχουμε τη μεγαλύτερη σειρά ασθενών για πολλά τέτοια νοσήματα. Τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα. Στη μισή Ελλάδα δηλαδή.

Ουδέποτε κανείς μάς ζήτησε στοιχεία. Ουδέποτε κανείς μάς ρώτησε κάτι. Φαίνεται ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Τα εκεί στοιχεία αρκούν για όλους. Έχουμε εκδώσει βιβλία, για πολλά χρόνια, με αναλυτικά στοιχεία της κίνησης της κλινικής. Όπου τα στείλαμε, ούτε απάντηση λάβαμε.

Ορισμένα εμβόλια για σοβαρές λοιμώξεις χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. 'Αλλα εντάχθηκαν πιο εύκολα. Ορισμένα εντάχθηκαν κάποια στιγμή χωρίς εμφανή λόγο, και ενώ η νόσος ήταν ήπια (πχ ηπατίτιδα Α). Άλλα, με εξίσου ήπια νόσο, δεν εντάχθηκαν καθόλου (πχ ρότα ιός). Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου παρότι εντάχθηκε σχετικά σύντομα, συνοδεύτηκε από τόσες εγκυκλίους που ουσιαστικά ήταν ανασταλτικές της χρήσης του. Τι ακριβώς συμβαίνει άραγε;;

Μάλλον θα μείνουμε μόνο με τα ερωτήματα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καβαλιώτη,
αν μπορείτε να μας επαναλαβετε τα μεσοδιαστηματα μεταξύ διαφορετικών εμβολίων; είτε μεταξύ ζώντος και μη ,είτε μεταξύ ενός ζώντος ενδομυικού και ενός ζώντος per os.κτλ.Μερικοί αναφέρουν ότι μόνο μεταξύ 2 ζώντων IM πρέπει να τηρείται ο μήνας και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί είναι ελεύθεροι.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Το έχω γράψει πολλές φορές.
Δύο διαφορετικά ζώντα εμβόλια μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα μαζί ή αν όχι μαζί, τότε με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 30 ημερών.
Όλοι οι άλλοι συνδυασμοί (νεκρό - ζωντανό, νεκρό - νεκρό) είναι επιτρεπτοί και τα εμβόλια χορηγούνατι χωρίς χρονικούς περιορισμούς.