Σεπτεμβρίου 28, 2010

ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΧΩΣ ΤΙΜΩΡΙΑ

Από το¨"ΒΗΜΑ" της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2010
Άρθρο του Χ. Μουτσόπουλου


" ......................................Διαβάστε, σας παρακαλώ, την ιστορία που ακολουθεί. Δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας. Δεν είναι φανταστικό!

Εκλέχτηκε καθηγητής, γιατί έτσι ήθελε το κατεστημένο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Είχε πτωχά ακαδημαϊκά προσόντα. Αυτό όμως δεν πείραζε. Πτωχά ακαδημαϊκά προσόντα έχουν αρκετοί καθηγητές της αρχαιότερης Σχολής της χώρας μας. Αυτό όμως που βαθύτατα ενοχλεί είναι ότι οι ομότεχνοί του τον εξέλεξαν παρά το γεγονός ότι κατά την εκλογή κοινολογήθηκαν γεγονότα που αμφισβητούσαν την ηθική υπόστασή του. Δήλωνε λ.χ. στο βιογραφικό του σημείωμα ότι οργάνωσε το τάδε ή το δείνα συνέδριο στην αλλοδαπή. Στα πρακτικά όμως των συνεδρίων το όνομά του δεν υπήρχε πουθενά. Στην Αμερική αυτή η συμπεριφορά θα ήταν ικανή να του στερήσει τη δυνατότητα να εργάζεται σε πανεπιστήμιο, πόσω μάλλον να διευθύνει τμήμα. Για τις παραπάνω αχαρακτήριστες πρακτικές, κανείς δεν ταράχτηκε. Ο κύριος αυτός κατέλαβε τη θέση «μετά φανών και λαμπάδων». Γιατί; Πρώτον, διότι ο συνταξιοδοτηθείς καθηγητής τον ήθελε για διάδοχό του• πίστευε ότι θα ήταν ο υποτακτικός του. Δεύτερον, γιατί είχε υποσχεθεί ότι θα εξυπηρετήσει μικροσυμφέροντα και φιλοδοξίες αυτών που τον βοήθησαν να εκλεγεί. Και, τρίτον, γιατί κάποιος εξωπανεπιστημιακός ισχυρός παράγοντας τον ήθελε για τις δικές του δουλειές.

Δεν πρόλαβε να καθήσει στην καρέκλα του καθηγητή και οι πιέσεις να ξεπληρώσει τα χρωστούμενα διαδέχονταν η μία μετά την άλλη. Πρώτα επέλεξε τη σύζυγο ενός καθηγητή ως επίκουρη καθηγήτρια σε αντικείμενο το οποίο η κυρία γνώριζε μόνο κατ΄ όνομα. Πώς τα κατάφερε; Η μέθοδος είναι γνωστή: Πρώτα κυκλοφόρησε η φήμη ότι «η θέση αυτή είναι για την κυρία Τάδε», με σκοπό να αποθαρρύνει άλλες υποψηφιότητες. Στη συνέχεια, με μεθόδους μαφίας, φτιάχτηκε φίλιο εκλεκτορικό σώμα.

Στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, την αρχαιότερη της χώρας, δεν λείπουν οι καθηγητές με πτωχά ακαδημαϊκά προσόντα
Κανένα μέλος της Σχολής με συναφές γνωστικό αντικείμενο και διεθνή προβολή δεν μετείχε. Εξαιρέθηκαν ως διά μαγείας. Το αποτέλεσμα ήταν διθυραμβικό για την κυρία σύζυγο, καταστροφικό για τους φοιτητές της Ιατρικής, ολέθριο για την ειδικότητα και την παραγωγή νέας γνώσης.

Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να καθαρίσει το Τμήμα από τους «επικίνδυνους». Ποιοι ήταν αυτοί; Οσοι «χαλούσαν» την πιάτσα• αυτοί που παρήγαγαν καινοτόμο ιατροβιολογική γνώση. Είχε στο Τμήμα του δυο- τρεις τέτοιους «επικίνδυνους». Ηταν όμως ξεκάθαρος μαζί τους. Τους κάλεσε και με σοβαρότητα τους ανακοίνωσε ότι η έρευνα που κάνουν δεν ήταν ενδιαφέρουσα για το Τμήμα. Με λίγα αλλά σταράτα λόγια τούς υπέδειξε την έξοδο. «Αν συνεχίσετε την έρευνα που κάνετε, δεν πρόκειται να προαχθείτε», τους είπε και κατέληξε: «Καλό θα ήταν να αναζητήσετε άλλον χώρο εργασίας».

Ως πεπειραμένος δολοπλόκος, σιγά και σταθερά αφαιρεί από τους «επικίνδυνους» ώρες διδασκαλίας. Καταλαμβάνει τα γραφεία τους και τα μετατρέπει σε αποθήκες. Δεν σταματάει όμως εδώ. Κάλεσε υποψηφίους διδάκτορες, που εργάζονται υπό την εποπτεία των «ανεπιθύμητων» καθηγητών, και παρ΄ όλο ότι έχουν άριστη επίδοση στην έρευνα, τους υπέδειξε να φύγουν. Γιατί; Δεν έβαζαν το όνομά του «τιμής ένεκεν» στις εργασίες που δημοσίευαν. Τέλος, οι πρακτικές του εν λόγω κυρίου είναι αυτές που είναι: αντάξιες του ήθους του. Το πιο λυπηρό όμως είναι άλλο: βρίσκει και τα κάνει. Ο θεσμός τον οποίο δήθεν υπηρετεί ανέχεται την αήθη συμπεριφορά του. Οποιοδήποτε στοιχειωδώς ευνομούμενο πανεπιστήμιο της Βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής θα τον είχε πετάξει έξω προ πολλού. Εδώ, δεν τον αγγίζει κανείς. Η πρυτανεία και η διοίκηση της Σχολής είναι γνώστες της συμπεριφοράς του. Γνωρίζουν τα γεγονότα από έγγραφες καταγγελίες. Φευ, δεν κάνουν τίποτε. Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Πολλά. Από την ενεργοποίηση του πειθαρχικού συμβουλίου κρίσης καθηγητών ΑΕΙ μέχρι να στείλουν την υπόθεση στον εισαγγελέα, ή και τα δύο μαζί. Οσο κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα, τόσο εμμέσως ενθαρρύνουν ανήθικες συμπεριφορές οι οποίες διαστρέφουν περαιτέρω τα επαγγελματικά κίνητρα επίδοσης και αξιολόγησης, δημιουργώντας ένα άρρωστο οργανωσιακό κλίμα.

Η περίπτωση αυτή είναι μια μικρογραφία (χωρίς δυστυχώς να είναι η χειρότερη) των μακροχρόνιων θεσμικών διαδικασιών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία: αντιεπαγγελματικές και ανήθικες συμπεριφορές που γίνονται ανεκτές από τους διοικούντες, στρέβλωση κινήτρων, ενθάρρυνση (και άρα κλιμάκωση) παρόμοιων συμπεριφορών, διαστροφή της θεσμικής λειτουργίας, επικράτηση του αμοραλισμού, πτώση ποιότητας παντού. Δυστυχώς, αυτή είναι η Ελλάδα. Ακόμα και μέσα στη χρεοκοπία της αποστρέφει το πρόσωπο από την αθλιότητά της, δυσκολεύεται να αλλάξει."

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

7 σχόλια:

Stephen είπε...

Συγνώμη, γιατί ο αξιότιμος Κος Καθηγητής δεν αναφέρει ονόματα?
"Μονο επώνυμα σχόλια", έτσι, δεν είναι?

Μερικές φορές νομίζω πως, εσείς που ζείτε στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη ιδέα δεν έχετε τι γίνεται στην περιφέρεια... ελάτε εδώ- θα δείτε καθηγήτρια Παιδιατρικής, που κάνει κρυφά ιδιωτικό ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο και κρύβει όλους τους φακέλους των ασθενών της στο γραφείο της, και δεν τα δίνει η μοιράζει με κανέναν.

Θα δείτε επίσης καθηγήτρια νεογνολογίας , οι οποία δίνει διατριβές σε κορίτσια, που ακόμα ειδικότητα δεν έχουν (κάνουν το αγροτικό). Για να τα διορίζει μετά με το δικό της τρόπο. Επειδή μισεί θανάσιμα κάθε άνδρα που βλέπει μπροστά της.

Θα δείτε επίσης Ά επιμελητής Παιδιατρικής κλινικής να βγαίνει από την αίθουσα τοκετού με το τσιγάρο στο στόμα. Ο ίδιος τα απογεύματα κρυφά κάνει ιδιωτικό ιατρείο κατ'οίκον... .

Τι ξέρετε εσείς στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη... .

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Αγαπητέ φίλε και πάλι κάνεις λάθος.

1. Το κείμενο που ανάρτησα είναι επώνυμο. Το υπογράφει ο κ. Μουτσόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών. Το αν δεν αναφέρει αυτός ονόματα είναι δικό του πρόβλημα. Εγώ αναφέρω το δικό του.

2. Τα άλλα που αναφέρετε είναι γνωστά σε όλους. ¨΄Ισως και περισσότερα από όσα φαίνονται... Όταν όμως δεν υπάρχει οργανωμένη πολιτεία, πως να παρέμβουν οι άλλοι;;;

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξα επί χρόνια συνδικαλιστής-εκπρόσωπος φοιτητών στις Γ.Σ. ιατρικού τμήματος.

Αηδίασα από την διαπλοκή και την δολοπλοκία των πανεπιστημιακών.

Φοιτητικές παρατάξεις παζάρευαν μαθήματα με αντάλλαγμα την ψήφο σε πρυτανικές-προεδρικές εκλογές.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ-ΦΑΥΛΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ είναι τα χαρακτηριστικά του ελληνικού πανεπιστημίου και ιδιαίτερα των ιατρικών σχολών.

Στην δε επαρχία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.Ολοι οι τριτοκλασσάτοι των κεντρικών πανεπιστημίων έγιναν καθηγητές σε επαρχιακές σχολές και μετατράπηκαν σε 10 φορές χειρότερους δικτατορίσκους.

Διορίζουν τις γυναίκες τους , τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους, διαμορφώνουν κλίμα τρομοκρατίας μέσα στις κλινικές τους.

Εμένα όλα αυτά μου θυμίζουν καθεστώτα τύπου Κιμ Γιονγκ Ιλ που μέσα σε μια μέρα ο γιός γίνεται Στρατηγός.

Αρης Νικολάου.

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Πολύ γνωστά αυτά που γράφετε κ. Νικολάου και πολύ θλιβερά. Νομίζετε όμως ότι μπορούν να αλλάξουν. Μάλλον όχι. Όσο και αν φωνάζουν οι λίγοι.

Η ανταλλαγή μαθημάτων με ψήφους είναι συχνότατο γεγονός. Και ειλικρινά δεν ντρέπονται οι καθηγητές μας στο τι επιστήμονες θα βγάλουν; Αλλά τι τους νοιάζει; Μόνον να ακούν τον τίτλο τους τους ενδιαφέρει.

Όσο για το φασιστικό καθεστώς των ημιμαθών περιφερικών τιτλούχων και αυτό είναι γνωστό. Όσο πιο λίγα ξέρει κανείς τόσο πιο πολύ περιχαρακώνει την άγνοια του μέσα στην "αυστηρότητα" του και στο "δυσπρόσιτο" του χαρακτήρα του.

Απλά να κοιτάξετε πόσο απλοί και προσηνείς είναι οι πραγματικοί επιστήμονες της αλλοδαπής και θα καταλάβετε τον κάλαμον της ημεδαπής.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος πιστευει πως μπορει να φτιαξει μελι,χωρις να μοιραστει τη μοιρα των μελισσων?(απο τη γοητεια του σκατζοχοιρου της Μyriel Barbery).asmirnis

JOHN KAVALIOTIS είπε...

asmirnis

Πολύ σωστό.

Penthesileia είπε...

http://ligery.pblogs.gr/2010/10/sboyra-ehete-kanei-thn-pshfo-mas.html

Ανάρτηση από το μπλογκ μιας μητέρας