Ιουλίου 14, 2013

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ - XXII

Το 13δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο έλαβε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές στην Ευρώπη για χορήγηση σε όλα τα άτομα ηλικίας 18 - 49 ετών.

Το εμβόλιο ήδη είχε έγκριση για ηλικίες μέχρι 17 χρόνων και 50 καί άνω χρόνων.

Έτσι ολοκληρώθηκε η γκάμα των ηλικιών και είναι πλέον ένα εμβόλιο που μπορεί να χορηγηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή, από ηλικίας 6 εβδομάδων έως και την ενήλικο αλλά και την υπερήλικο ζωή.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο είναι το ίδιο (σαν σκεύασμα, σύνθεση και περιεκτικότητα) για όλες τις ηλικίες. Απλώς διαφέρει το δοσολογικό του σχήμα. Πέραν της ηλικίας των 2 χρόνων, η απαιτούμενη δόση (με όσα ισχύουν σήμερα) είναι μία.

Δεν είναι σήμερα γνωστή η αναγκαιότητα ή μη επαναληπτικής δόσης σε όσους (κυρίως ενήλικες) έχουν λάβει μία δόση.

Προσωπικές σκέψεις
Προσωπικά πιστεύω ότι μια και μόνη δόση δεν αρκεί. Δηλ. ένας νεαρός πχ 20 χρόνων, που κάνει μία δόση θα προστατευθεί εφόρου ζωής; Με αντιγόνα που από τη φύση τους είναι μειονεκτικά;
Στην αρχή το ίδιο είχε προταθεί και για τη μηνιγγιτιδοκοκκική λοίμωξη. Μία και μόνη δόση μετά τον 12ο μήνα. Και κάποτε προέκυψαν οι αναμνηστικές δόσεις. Βέβαια τα δύο παθογόνα διαφέρουν σε πολλά, και ειδικά στην επιδημιολογία και στην παθογόνο δράση. 

Τη λύση θα δώσουν τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εάν και όταν έρθουν. Μια καλή εναλλακτική πρόταση θα ήταν η αφαίρεση μιας δόσεως από τη βρεφική ηλικία (από 3+1 να γίνει 2+1) και η μετακίνηση της σε μεγαλύτερες ηλικίες (ως επαναληπτικής δόσης). Και αυτό για να μην ειπωθεί ότι σε καιρούς κρίσεως προσθέτουμε άλλη μία δόση. Απλώς μετακινούμε τη δόση (οπότε ελαφρύνεται και το φορτωμένο πρόγραμμα της βρεφικής ηλικίας).

Να σημειωθεί ότι αυτό είναι μια πρόταση και ότι πάντα ισχύει το δεδομένο : "εφαρμόζουμε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού". 

2 σχόλια:

Εμποροράπτης είπε...

Θα μας γράψετε παρακαλώ το λινκ;

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Δεν ξέρω τι ακριβώς link εννοείτε, αλλά μπορείτε να ανατρέξετε στο site του ΕΜΑ (ευρωπαϊκός οργανισμος φαρμακων) ή και στο site της παραγωγού εταιρείας (Pfizer).