Δεκεμβρίου 06, 2013

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΖΩΣΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Με την εφαρμογή του εμβολίου κατά της ανεμευλογιάς είχαν διατυπωθεί σκέψεις μήπως ο εμβολιασμός οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας του ζωστήρα στους ενήλικες. Μια τελευταία μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι ναι μεν υπάρχει αύξηση του ζωστήρα αλλά αυτή φαίνεται ότι είχε αρχίσει πριν από την εισαγωγή του εμβολίου και ότι η διαφορά από τότε στο σήμερα δεν είναι στατιστικά σημαντική.   


Ann Intern Med. 2013;159(11):739-745


Σχόλια:
1. Καλή  μελέτη. Έχει όμως περιορισμούς. Τους αντιγράφω από την περίληψη: 
Limitation: Uncertain level and consistency of health-seeking behavior and access and uncertain accuracy of disease coding.
2. Η μελέτη μού θυμίζει κάτι ανάλογο με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Μετά τη μαζική χρήση του 7δύναμου αυξήθηκαν πολύ οι βαριές πνευμονίες και τα εμπυήματα. Μελέτες μιλούν για έναρξη της αύξησης πριν την εισαγωγή του εμβολίου.
3. Δεν είναι σωστό να μην παραδεχόμαστε ορισμένα γεγονότα. Τίποτε στην ιατρική δεν είναι απόλυτα καλό ή απόλυτα κακό. Κάθε φάρμακο έχει ευεργετικές δράσεις αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα εμβόλια έχουν προσφέρει τα μέγιστα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουμε και παράπλευρες απώλειες ή δράσεις. Το να γίνει δεκτό αυτό, βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των παρενεργειών και στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος κάθε χώρας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: