Απριλίου 01, 2015

ΠΕΡΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ

Διάβασα προσεκτικά το κείμενο της ομιλίας τής καθηγήτριας κ. Β. Παπαυαγγέλου στο σεμινάριο της Κλινικής της. Δεν συμφωνώ με ορισμένες αποφάσεις της επιτροπής αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Το πρόγραμμα είναι πρόγραμμα και οφείλουμε να το ακολουθούμε. 

Εκείνο που θέλω, είναι να συγχαρώ την κ. Παπαευαγγέλου διότι με διαύγεια, σαφήνεια αλλά και τόλμη ερμήνευσε το νέο πρόγραμμα εμβολιασμών εκθέτοντας και τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η μία ή η άλλη απόφαση.  

Με τον τρόπον αυτό επιτεύχθηκαν (ηθελημένα ή όχι, δεν γνωρίζω) αρκετοί στόχοι: α) Αποτινάχθηκε η  διαρρέουσα  μεταξύ της πλειονότητας των παιδιάτρων φήμη περί κλειστής κάστας της επιτροπής. β) Αποστερήθηκε η δυνατότητα προσωπικών ελιγμών διαφόρων μελών (σε προηγούμενη ανάρτηση μου, αναφέρω σχετικά με δήλωση συναδέλφου της επιτροπής). γ) Απομονώθηκε ο διαρκώς φωνασκών επί παντός επιστητού συνάδελφος ο οποίος δεν δέχεται επ ουδενί αντίθετη γνώμη πάνω στις απόψεις του. Και απομονώθηκε τη στιγμή που υπερασπίζεται με παραληρηματικά κείμενα τη μυστικότητα ή τη μυστικοπάθεια που πρέπει να έχει η επιτροπή, τη στιγμή που επιτίθεται χυδαίως εναντίον γνωστών και αγνώστων, θέλοντας να πείσει ότι είναι ο μόνος καθαρός και άσπιλος, ο μη έχων σχέση με εταιρείες, ο μόνος που έχει γνώση. Τώρα πόσο αμόλυντος είναι όταν κάνει συνεχώς αμειβόμενες εταιρικές (άρα διαφημιστικές) ομιλίες και πόσο αυτό τον βοηθά στην ακεραιότητα της γνώμης του μόνον αυτός το γνωρίζει.

Η γνώση είναι δύναμη. Αλλά η γνώση αποδεικνύεται με έργο. Και όταν το μόνο έργο που έχει να επιδείξει κάποιος είναι η απόλυτη σύμπλευση με τους άλλους χωρίς ποτέ κάποια διαφοροποίηση και, επαναλαμβάνω, η αμειβόμενη συχνή διαφήμιση προϊόντων, τότε καλύτερα αυτός ο κάποιος να σιωπά.  Κανείς γιατρός δεν αρνείται ότι μπορεί να λάβει καθ' οιονδήποτε τρόπον παροχές από εταιρείες. Αλλά το να λαμβάνεις και να θέλεις να φαίνεσαι και καθαρός, ε αυτό είναι παρανοϊκό.

4 σχόλια:

ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. είπε...

Περιμενω με ανυπομονησια το σχολιο σας για τις συστασεις της Ελληνικης Παιδιατρικης Εταιρειας οσον αφορα στους εμβολιασμους
Ευχαριστω

Με εκτιμηση
Γεωργιος Μαυρογεωργος
Παιδιατρος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

Κον Μαυρογεώργον,

Αγαπητέ συνάδελφε, νομίζω ότι δεν είναι ορθό να σχολιάσω αυτή τη στιγμή το εθνικό πρόγραμα εμβολιασμών. Ίσως προκαλέσω αναταραχή. Εξάλλου όπως γράφω και στην ανάρτηση, εφόσον ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα οφείλουμε να το ακολουθούμε. Αυτό είναι πάγια αρχή μου που την αναφέρω και στις διάφορες ομιλίες μου. Και έτσι έχει και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα.

Οι προτάσεις και απόψεις υπάρχουν αλλά είναι προτάσεις. Τέτοιες απόψεις και τέτοιες προτάσεις δεν δίστασα ποτέ να κάνω. Τόσο στις ομιλίες μου όσο και εγγράφως και ενυπογράφως. Αν ανατρέξετε στην περιοδική έκδοση "Λοίμωξη" αλλά και στο ιστολόγιο, χρόνια πριν αλλά και πριν 2 χρόνια και μετά και πριν λίγους μήνες (πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα) υπάρχουν προτάσεις και δη αιτιολογημένες. Χαίρομαι που οι περισσότερες έχουν εφαρμοσθεί έστω και μετά καιρό. Έμειναν μόνο οι επικρίσεις που άκουγα. Δεν πειράζει.

Εφαρμόστε λοιπόν το πρόγραμμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ Μ. είπε...

Συμφωνα απολυτα με οσα γραφετε κ σας παρακολουθω χρονια, απο τοτε που ημουν νεος ειδικευομενος. Δε ζητησα να σχολιασετε το Εθνικο Προγραμμα Εμβολιασμων! το εφαρμοζω πιστα, γιατι ετσι πρεπει. Ζητησα να σχολιασετε τις συστασεις της Ελληνικης Παιδιατρικης Εταιρειας που προτεινει ενα λιγο διαφορετικο προγραμμα εμβολιασμων που κατα την ταπεινη μου γνωμη μονο συγχυση μπορει να φερει και πατημα στους εμβολιοφοβικους να πουν οτι οι παιδιατροι ουτε στα εμβολια δε συμφωνουν!
http://vaccines.e-child.gr/sistasis/sistasis-ellinikis-pediatrikis-eterias/
Μου κανει προσωπικα εντυπωση το γεγονος οτι η ομαδα εργασιας αυτης της καμπανιας περιλαμβανει σχεδον ολα τα μελη της Εθνικης Επιτροπης Εμβολιασμων!Δηλαδη στη μια επιτροπη προτεινουν το Α και στην αλλη το Β?
Σας ευχαριστω
Με εκτιμηση
Γεωργιος Μαυρογεωργος

JOHN KAVALIOTIS είπε...

κον Μαυρογεώργον,

Είπα να μην τα ανακατώσουμε όλα αλλά αφού επιμένετε:
Πως μπορεί να απαντήσει κανείς σ΄ αυτό το θέατρο του παραλόγου που ζούμε στη χώρα μας; Σε πολλούς τομείς και τελευταία στα εμβόλια.

"πατημα στους εμβολιοφοβικους να πουν οτι οι παιδιατροι ουτε στα εμβολια δε συμφωνουν!" γράφετε.

Πάρα πολύ σωστά. Στηρίζετε την εδώ και πολύ καιρό άποψη μου ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα το διεγείρουμε κατά πολύ εμείς οι γιατροί.

Ο πρόεδρος της ΕΠΕ είναι μέλος της επιτροπής εμβολιασμών. Εκεί λένε ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα. Στην Παιδιατρική Εταιρεία όμως εφαρμόζουν άλλα.
Στην επιτροπή εμβολιασμών ψηφίζουν κατά ενός εμβολίου και στα ιατρεία τους τα μέλη το χορηγούν (τουλάχιστον ορισμένα που γνωρίζω από συζητήσεις).
Εντός ολίγου πιστεύω ότι θα δούμε κι άλλα, δηλ. γιατροί που ως μέλη της επιτροπής ψήφισαν κατά, να βγαίνουν και να μας μιλούν για το πόσο καλό και αναγκαίο είναι το εμβόλιο.
Δηλ. άλλο τι ψηφίζουμε, άλλο τι πράττουμε, άλλο τι ρητορεύουμε.

Νομίζω ότι κάπου "έχει χαθεί η μπάλλα" όπως λέει και ο (ποδοσφαιρικός) λαός.

Είναι όμως άσχημο να νοιώθει ο παιδίατρος ότι κάποιοι τον χειρίζονται ποικιλοτρόπως.